Opleiding Leidinggevende Leisure en Hospitality

Leidinggevende leisure & hospitality

Niveau 4

Als leidinggevende Leisure & Hospitality geef je leiding aan een team binnen de toerisme/recreatiebranche. Je bent gespecialiseerd in het organiseren en begeleiden van sport- en spelactiviteiten, bedenken en uitvoeren van animatieprogramma’s, shows en andere entertainmentvormen binnen de leisurebranche, op een camping, vakantiepark of in een hotel. Je bent een echte wereldburger die vreemde talen spreekt en geïnteresseerd is in andere culturen waardoor je de toeristen in zowel onze eigen provincie Zeeland als de rest van Nederland of het buitenland goed van dienst kunt zijn.

Je werkt hard om ervoor te zorgen dat een ander een mooie vakantie heeft. Natuurlijk ken je de verschillende doelgroepen, want jouw publiek is heel divers: kinderen, tieners, volwassenen en ouderen. Jij kan verschillende groepen mensen enthousiasmeren en je bent een echte teamspeler. Je bent flexibel inzetbaar, je kunt mensen in de frontoffice ontvangen, maar ook leidinggeven aan het animatieteam. Je hebt hart voor de zaak en oog voor de gasten. Jij zorgt ervoor dat hun vakantie een plezierige, onvergetelijke belevenis wordt!

De opbouw beschrijft een vast traject als BOL-student in de reguliere route. Als student kun je ook een persoonlijk maatwerktraject volgen. Het BBL-traject en de Praktijkroute zijn trajecten op maat gemaakt. 

Leerjaar 1: Het eerste leerjaar van de opleiding Leidinggevende Leisure & Hospitality krijg je een brede oriëntatie op het werken in de toeristische branche. Je gaat namelijk kennis maken met beide vakgebieden. Naast theorielessen en gastcolleges op school organiseren we regelmatig praktijkdagen waarbij we de theorie in de praktijk gaan bekijken. Dit doen we door middel van bedrijfsbezoeken in en rondom Zeeland om zo een goed beroepsbeeld te krijgen van het werken in de toerismebranche. Op deze dag ga je aan de slag met verschillende opdrachten die te maken hebben met het profiel Leisure of Travel, zodat je na leerjaar 1 een goede keuze kunt maken waarin je je verder wilt specialiseren. Hospitality blijft – ongeacht de specialisatie -  gedurende de gehele opleiding de rode draad, waarin we aan de slag gaan met gastenontvangst, communicatie, doelgroepen en werkvelden binnen het toerisme, trends en nog veel meer.

Ook gaan we aan de slag met verschillende projecten zoals bijvoorbeeld Serious Request, Koningsspelen en NL doet. Ook zijn er projecten waarbij je voorzichtig mag oefenen met het leidinggeven aan een groep. Daarnaast vinden we algemene ontwikkeling als rekenen, burgerschap, digitale vaardigheden en je talen (Nederlands, Engels, Duits en Frans of Spaans) ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst.

We delen de klassen in op niveau en resultaten van de vooropleiding. Tijdens het eerste leerjaar loop je een oriënterende stage. Houd er rekening mee dat deze ook tijdens de zomervakantie kan plaatsvinden. 

Leerjaar 2: Vanaf het tweede leerjaar start de specialisatie in de richting van Leidinggevende leisure & hospitality. We verdiepen ons op het gebied van hospitality en je ontwikkelt een aantal belangrijke skills die je verder helpen als leidinggevende.

In het tweede jaar vindt er ook een verdieping plaats op het gebied van je gekozen profiel Leisure. Na de stage in het eerste jaar heb je meestal de smaak te pakken en wil je het liefst direct aan de slag in het leuke werkveld van het toerisme. We gaan dan ook vanaf dit jaar op een andere manier aan de slag met het aanleren en het verdiepen van je kennis en kunde. Net zoals in het echte werkveld alles met elkaar te maken heeft, ga je in het tweede jaar bij de beroepsgerichte vakken aan de slag met integrale opdrachten, waarbij de verschillende vakken samenkomen in een werkopdracht voor een aantal weken. De opdracht wordt gekoppeld aan een bedrijf binnen het toerisme en wordt ook werkelijk uitgewerkt en uitgevoerd voor hen. Zo blijft het werkveld altijd een stukje bij je en leer je steeds meer vaardigheden voor je toekomstige beroep.

Je krijgt daarnaast ook Nederlands, rekenen, Burgerschap, Engels, Duits en de keuze Frans of Spaans. Gedurende de zomerperiode loop je stage. Bij interesse en voldoende studieresultaten is het mogelijk een internationale stage te lopen. 

Leerjaar 3: In het laatste leerjaar verdiep je je verder in het leidinggeven. We gaan aan de slag met het voorbereiden op je examens. Je krijgt les in leisure, hospitality en algemene vakken. We stomen je klaar voor een baan als leidinggevende of doorstroom naar het hbo.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Spaans A1/A2 en A2/B1 
 • Frans A1/A2 en A2/B1 
 • Duits A2/B1 en B1/B2 
 • Online marketing 
 • Ondernemend gedrag 
 • Voorbereiding hbo 
 • Internationalisering 
 • Digitale vaardigheden 

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Je kunt deze opleiding in twee varianten volgen: in de reguliere variant en in de Praktijkroute Horeca-Toerisme. De Praktijkroute Horeca-Toerisme wordt gegeven bij verschillende horeca- en toerismebedrijven in de regio’s Walcheren, West-Schouwen-Duiveland en West-Zeeuws-Vlaanderen. Op de Scalda locatie Podium in Middelburg wordt de reguliere variant van deze opleiding gegeven. De opleiding volgen in de Praktijkroute betekent dat je vanaf dag één aan de slag gaat in de praktijk en daar een BOL-opleiding volgt. Je wordt gecoacht door een coach van Scalda en een praktijkopleider van het bedrijf. Meer informatie vind je op de opleidingspagina van de Praktijkroute Horeca-Toerisme of meld je direct aan voor deze opleiding bovenin deze pagina.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden tot de Praktijkroute dien je:

 • een voorlichting van de Praktijkroute bij te wonen voor je intakegesprek.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • leidinggevende capaciteiten en teamplayer
 • contactuele en sociale vaardigheden
 • mondelinge uitdrukkingsvaardigheid
 • flexibiliteit
 • initiatief
 • ondernemend
 • plannen en organiseren
 • commerciële instelling.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

Na de opleiding kun je gaan werken in de toeristische sector, of kun je verder leren op een hoger niveau. Voor doorstroom naar het hbo geldt dat er alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo is wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding op elkaar aansluiten.Ontdek de branche: Recreatie en Evenementen

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Recreatie en Evenementen

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog