Kindprofessional

Niveau 3 Niveau 4

In het kort

Als kindprofessional werk je graag met kinderen. Je geeft kinderen professionele begeleiding en onderwijs. Daarbij sluit je aan bij hun unieke ontwikkelingsbehoefte binnen het onderwijs en/of de kinderopvang. Ook voer je gesprekken met ouders/opvoeders en help je bij het organiseren van allerlei (school)activiteiten, zoals sportdagen, schoolreisjes, uitjes, themadagen en vieringen rondom feestdagen. 

Als kindprofessional op niveau 3 kun je als als pedagogisch medewerker in diverse vormen van kinderopvang werken, zoals kinderdagverblijven, peutergroepen en buitenschoolse opvang. Op niveau 4 kun je zowel als gespecialiseerd pedagogisch medewerker in verschillende vormen van kinderopvang werken als onderwijsassistent in het (basis)onderwijs. Bovendien bestaat de mogelijkheid om op niveau 4 zowel het diploma Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker als Onderwijsassistent te behalen.

 • Ook te volgen in Bergen op Zoom. Meld je aan op locatie Goes, aan de hand van je postcode schrijven we je in op locatie Bergen op Zoom.

BOL-opleiding Kindprofessional
Middels de BOL-opleiding Kindprofessional kun je de opleiding tot (Gespecialiseerd) Pedagogisch Medewerker en/of Onderwijsassistent volgen. Na aanmelding krijg je een kennismakingsgesprek waarin we bespreken welk profiel jouw voorkeur heeft. Tijdens de opleiding volg je een combinatie van school en praktijk. Ieder jaar loop je een geheel schooljaar stage, waar je werkt aan praktijkopdrachten. Tijdens de lessen krijg je hierover theorie aangeboden, die je direct kan toepassen in de praktijk. Je stageplaats wordt geregeld door ons stagebureau, ieder jaar ga je naar een nieuwe stageplaats zodat je veel verschillende ervaringen kan opdoen.

BBL-opleiding Kindprofessional
Kies je voor BBL, dan kom je één dag per week naar school en werk je minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf in de kinderopvang en/of het basisonderwijs. De BBL-opleiding is voor studenten vanaf 18 jaar en ouder. Je gaat zelf op zoek naar een leerwerkplek en meld je pas aan voor de opleiding wanneer je deze hebt gevonden. Mocht je nog geen geschikte werkplek hebben gevonden, mail dan naar [email protected]. Mogelijk kunnen we je op weg helpen!

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Kindlijn
 • Activiteitenlijn
 • Professionaliteits- en kwaliteitslijn
 • Leslijn
 • Cursussen zoals Werken met baby's, BSO en Ondernemend gedrag

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Expressief talent 
 • Gezonde leefstijl 
 • Voorbereiding pabo
 • Specialist babyontwikkeling

Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of; 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of; 
 • een mbo-diploma niveau 2 of niveau 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 16 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden.

Extra toelatingseisen
Voor de BBL-varianten van de opleiding, dien je minimaal 18 jaar te zijn.

Verklaring Omtrent Gedrag
Om toegelaten te worden tot de opleiding, is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) niet verplicht. Voor je stages of werkplek in de kinderopvang of het onderwijs is een VOG wél verplicht. Het is daarom belangrijk om van tevoren te checken of je een VOG kunt krijgen.

Kun je geen VOG krijgen? Dan raden we het af om te starten met deze opleiding. Je kunt deze opleiding namelijk niet afronden zonder stage of werkplek.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als kindprofessional binnen een vorm van kinderopvang of het onderwijs.

Doorstuderen
Na het behalen van het diploma op niveau 3 kun je naadloos doorstromen naar de opleiding Kindprofessional op niveau 4. Heb je het diploma op niveau 4 behaald? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die naadloos op Kindprofessional aansluiten, zijn: Social work, Pedagogiek en Pabo.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog