Kapper

Niveau 2

In het kort

Als kapper zorg je ervoor dat klanten tevreden de salon verlaten door goed te luisteren naar hun wensen. In samenwerking met je leidinggevende en na overleg met de klant, bepaal je de behandeling. Je bent verantwoordelijk voor het verzorgen van zowel het haar als de hoofdhuid, waarbij je zowel dames- als herenkapsels knipt, föhnt en kleurt. Een thuisadvies en het verkopen van de nodige producten voor verzorging, maken de behandeling helemaal compleet. Je houdt van mensen, bent sociaal en communicatief ingesteld. Het creëren van een comfortabele sfeer zorgt ervoor dat klanten zich op hun gemak voelen bij jou. Als het visitekaartje van de salon is het belangrijk dat je zelf ook altijd verzorgd en representatief voor de dag komt.

Leerjaar 1
In het eerste jaar leer je al direct een aantal basisvaardigheden; eerst op een oefenhoofd en later op echte modellen. Je leert klanten ontvangen, afspraken inplannen, wassen en verzorgen van haar en hoofdhuid, kleurbehandelingen opzetten, knippen en föhnen van het haar, adviseren en de behandeling afronden. Je leert werken volgens de ARBO-regels. Dat wil zeggen: gezond en hygiënisch. Ook sociale vaardigheden krijgen veel aandacht: van je eigen presentatie tot aan het hele communicatieproces met klanten en collega’s.

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar ga je de verschillende technieken steeds meer met elkaar combineren tot een volledige kappersbehandeling. Je breidt jouw vaardigheden rondom wassen, knippen, föhnen, stylen en kleuren verder uit. Kortom, jij als kapper beheerst alle basistechnieken van het kappersvak. Je voert die zelfstandig uit, onder toezicht van een leidinggevende die eindverantwoordelijk is.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Basiskennis theorie
 • Praktische theorie
 • Praktijkles
 • Social skills
 • Examentraining

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Imagestyling
 • Klantencontact en verkoop
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)
 • Visagie
 • Barbier
 • Coaching en gezonde voeding
 • Engels

Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 16 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als kapper in salons voor haarverzorging.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je er ook voor kiezen om door te stromen naar de niveau 3 opleiding Haarstylist Dame of Haarstylist Heer of de niveau 4 opleiding Salonmanager Dame of Salonmanager Heer.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog