Kapper

  • Niveau 2

‘Als je haar maar goed zit!’ Deze uitdrukking is er niet voor niets. Een kapsel is bepalend voor iemands uitstraling en eerste indruk. Iemand die er goed uit ziet, voelt zich ook goed. Voor jou als kapper ligt hier een prachtige uitdaging!

Klanten komen bij jou voor hun haarverzorging. Jij luistert naar hun wensen en vertaalt die in een passend advies. Dan voer jij de totale behandeling uit: van wassen, knippen/snijden en kleuren tot permanenten en watergolven. En op zijn tijd een feestelijk (bruid)kapsel. Met föhnen en stylen maak je een kapsel echt af. Een thuisadvies en de eventuele verkoop van de nodige producten voor verzorging maken de behandeling compleet. Een kapper houdt van mensen, is sociaal en communicatief ingesteld. Je kunt luisteren en adviseren. De klanten voelen zich bij jou op hun gemak. Een kapper is altijd het visitekaartje van de salon. Je ziet er dus zelf ook altijd tip top verzorgd uit!

Toevoegen aan je favorieten
  • scalda drop
    Wist je dat een kapper ook heel sociaal moet zijn? Je moet goed kunnen luisteren om de klant goed te kunnen adviseren. Bij jou voelt iedereen zich op zijn of haar gemak.

In de eerste twee jaar word je opgeleid tot kapper. In het eerste jaar leer je al direct een aantal basisvaardigheden; eerst op een oefenhoofd en later op echte modellen. Zo ben je op je stageadres al snel een waardevolle hulp bij het voorbereiden en afronden van de behandelingen. Je leert te werken volgens de ARBO-regels. Dat wil zeggen: gezond en hygiënisch. Ook sociale vaardigheden krijgen veel aandacht: van je eigen presentatie tot aan het hele communicatieproces met klanten en collega’s. 

In het tweede leerjaar ga je de verschillende technieken steeds meer met elkaar combineren tot een volledige kappersbehandeling. Een kapper beheerst alle basistechnieken van het kappersvak. Je voert die zelfstandig uit, samen met een leidinggevende die eindverantwoordelijk is. 

In de BOL-opleiding loop je ongeveer 40% van de tijd stage. We noemen dit de beroepspraktijkvorming (BPV). Al in het tweede blok van het eerste leerjaar ga je een dag per week op stage bij een erkend leerbedrijf. Het is belangrijk dat het ‘klikt’ tussen jou en je stagesalon. Vandaar dat je zelf op zoek gaat naar een stageplaats. Pas als het echt niet lukt, kunnen wij een handje helpen. Kies je voor BBL, dan beslaat je stage maar liefst 80% van je opleiding. Je werkt dan minimaal 16 uur per week in een erkend leerbedrijf en gaat 1 dag per week naar school. Je vindt alle erkende leerbedrijven in de kappersbranche op www.s-bb.nl.

Keuzedelen 2017 /2018
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden de volgende keuzedelen aangeboden:

  • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)
  • Imagestyling
  • Visagie
  • Klantencontact en verkoop

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

De toelatingseisen voor deze opleiding zijn: 

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg. 

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Als kapper (niveau 2) kun je aan de slag in salons voor haarverzorging, als ambulant kapper (bijvoorbeeld in een verzorgingshuis) of in een beautyfarm. Je kunt ook naadloos doorstromen naar de opleiding Allround kapper niveau 3.

Bessestraat 4 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.