Helpende zorg en welzijn

Niveau 2

In het kort

Als helpende zorg en welzijn kun je aan de slag bij mensen die nog thuis wonen of in de woon- leefomgeving waarin een cliënt langdurig, tijdelijk of alleen een aantal uren per week verblijft. Je werkt bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, verpleeghuis, in de thuiszorg, een woonzorgcentrum, de kinderopvang, een woonvorm voor begeleid wonen, het ziekenhuis of (speciaal) onderwijs. De doelgroep waarmee je te maken hebt is erg divers en varieert in leeftijd, cultuur, leefstijl en maatschappelijke positie. Je voert ondersteunende taken uit. Daarbij houd je rekening met de afspraken in het zorgplan, de mogelijkheden, wensen, gewoonten, normen, waarden en culturele achtergrond van cliënten of kinderen en betrokkenen.

Leerjaar 1 
Je start in het eerste leerjaar met een algemene basisdienstverlening. Vervolgens ga je verder met profiel specifieke onderdelen zoals basiszorg, activiteiten begeleiden en huishouden en wonen. Hygiënisch, ergonomisch, veilig, duurzaam en kostenbewust werken, is een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Je loopt in het eerste leerjaar een lintstage.  

Leerjaar 2 
In het tweede leerjaar zijn de lessen gericht op verdieping van het eerste leerjaar en volg je keuzedelen. Je loopt een heel jaar twee dagen per week stage. Je leert hier de lesstof die op school behandeld is echt toe te passen en uit te voeren.    

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • Een vmbo-b diploma of;  
 • Een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld. Voor het schooljaar 2022-2023 is dit €258,- per jaar.

Naast je lesgeld, heb je ook te maken met kosten voor het aanschaffen van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Wil je meer inzicht in alle kosten van je opleiding? Bekijk dan onderstaand overzicht.

Download kostenoverzicht (PDF)

Als afgestudeerde helpende zorg en welzijn kun je aan het werk gaan in bijvoorbeeld verzorgings- en verpleeghuizen, de thuiszorg, de kinderopvang, het ziekenhuis of het (speciaal) onderwijs. Of je stroomt door naar een mbo niveau 3 of 4 opleiding, zoals Zorgprofessional of Kindprofessional. 

Wat ga je leren?

Je leert hoe jij kunt helpen om een cliënt of kind een fijne en zinvolle dag te bezorgen. Ook leer je een werkplan te gebruiken en hoe je moet handelen volgens richtlijnen en procedures. Daarnaast krijg je lessen in het ontwikkelen van sociale vaardigheden die je nodig hebt in dit beroep. 

Welke vakken krijg je?​

Bij de opleiding Helpende zorg en welzijn volg je onder andere de volgende vakken:

   

  Keuzedelen

  Als onderdeel van deze opleiding volg je keuzedelen. De aangeboden keuzedelen zijn verbredend of verdiepend op je opleiding. Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster). Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd. 

  Is dit iets voor jou?

  Je werkt volgens richtlijnen en procedures en onder de verantwoordelijkheid van een leidinggevende. Als helpende zorg en welzijn wil je graag zorg verlenen en met mensen werken. Je toont een sociale en open houding en bent alert en netjes.

  Kerncompetenties  

  Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding: 

  • Samenwerken en overleggen  
  • Plannen en organiseren  
  • Instructies en procedures opvolgen  
  • Aandacht en begrip tonen  
  • Omgaan met verandering en aanpassen  

  Ontdek de branche: 
  Facilitair, Recreatie en Zorg

  In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

  Er zijn in totaal meer dan 50 video’s bij onze opleidingen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Facilitair, Recreatie en Zorg  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog