Helpende Zorg en Welzijn

Niveau 2

In het kort

Als helpende zorg en welzijn kun je aan de slag bij mensen die nog thuis wonen of in de woon- leefomgeving waarin een cliënt langdurig, tijdelijk of alleen een aantal uren per week verblijft. Je werkt bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, verpleeghuis, in de thuiszorg, een woonzorgcentrum, de kinderopvang, een woonvorm voor begeleid wonen, het ziekenhuis of (speciaal) onderwijs. De doelgroep waarmee je te maken hebt is erg divers en varieert in leeftijd, cultuur, leefstijl en maatschappelijke positie. Je voert ondersteunende taken uit. Daarbij houd je rekening met de afspraken in het zorgplan, de mogelijkheden, wensen, gewoonten, normen, waarden en culturele achtergrond van cliënten of kinderen en betrokkenen. Het is belangrijk dat je je kunt inleven in de cliënt en dat je ervan houdt om met mensen te werken.

Leerjaar 1
Je start in het eerste leerjaar met een algemene basisdienstverlening. Vervolgens ga je verder met profiel specifieke onderdelen zoals basiszorg, activiteiten begeleiden en huishouden en wonen. Hygiënisch, ergonomisch, veilig, duurzaam en kostenbewust werken, is een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Je loopt in het eerste leerjaar een lintstage.  

Leerjaar 2 
Gedurende het tweede leerjaar ligt de focus op de verdieping van de onderwerpen behandeld in het eerste jaar, aangevuld met keuzedelen die je de mogelijkheid bieden om je verder te ontwikkelen. Het hele jaar loop je twee dagen in de week stage. In deze stage leer je om de theorie toe te passen in de praktijk.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je profiellessen op het gebied van:

 • Huishouden/wonen 
 • Creatief en actief 
 • Basiszorgvaardigheden 

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden: 

 • Doorstoom naar niveau 3 zorg en welzijn 
 • Assisteren bij sport en recreatie 
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening 
 • Ondernemend gedrag 

Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig: 

 • een vmbo-b diploma of;   
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 16 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden. 

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier ga je werken 
Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag in verzorgings- en verpleeghuizen, de thuiszorg, de kinderopvang, het ziekenhuis of het (speciaal) onderwijs.  

Doorstuderen 
Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar een mbo-niveau 3 of 4 opleiding, zoals Zorgprofessional of Kindprofessional.  

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog