Opleiding Helpende Zorg en Welzijn

Helpende Zorg en Welzijn

Niveau 2

Als helpende zorg en welzijn wil je graag zorg verlenen en met mensen werken! 

Je kan aan de slag bij mensen die nog thuis wonen of in de woon- leefomgeving waarin een cliënt langdurig, tijdelijk of alleen een aantal uren per week verblijft. Je werkt bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, verpleeghuis, in de thuiszorg, een woonzorgcentrum, de kinderopvang, een woonvorm voor begeleid wonen, het ziekenhuis of (speciaal) onderwijs. De doelgroep waarmee je te maken hebt, is erg divers en varieert in leeftijd, cultuur, leefstijl en maatschappelijke positie. Je voert ondersteunende taken uit. Daarbij houd je rekening met de afspraken in het zorgplan, de mogelijkheden, wensen, gewoonten, normen, waarden en culturele achtergrond van cliënten of kinderen en betrokkenen. Je toont een sociale en open houding en bent alert en netjes. Je bewaakt de privacy. Je werkt volgens richtlijnen en procedures en onder de verantwoordelijkheid van een leidinggevende.  

Helpende Zorg en Welzijn is een profiel dat valt onder Dienstverlening niveau 2.

Deze opleiding is onderdeel van Start College

Deze opleiding duurt twee jaar. 

Je start in het eerste leerjaar met een algemene basis dienstverlening. Vervolgens ga je verder met profiel specifieke onderdelen zoals basiszorg, activiteiten begeleiden en huishouden en wonen. Je leert hoe jij kunt helpen om een cliënt of kind een fijne en zinvolle dag te bezorgen. Je leert een werkplan gebruiken en handelen volgens richtlijnen en procedures. Hygiënisch, ergonomisch, veilig, duurzaam en kostenbewust werken, is een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Daarnaast krijg je lessen in het ontwikkelen van sociale vaardigheden die je nodig hebt in dit beroep.  

Je loopt in het eerste leerjaar een lintstage. 

Je volgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, Engels, sport en loopbaan en burgerschap.  

In het tweede leerjaar zijn de lessen gericht op verdieping van het eerste leerjaar en volg je keuzedelen. Je loopt een heel jaar twee dagen per week stage. Je leert hier de lesstof die op school behandeld is echt toe te passen en uit te voeren.  

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding volg je keuzedelen. De aangeboden keuzedelen zijn verbredend of verdiepend op je opleiding 

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

  • Een vmbo-b diploma of;  
  • Een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding)  

Kerncompetenties 
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding: 

  • Samenwerken en overleggen 
  • Plannen en organiseren 
  • Instructies en procedures opvolgen 
  • Aandacht en begrip tonen 
  • Omgaan met verandering en aanpassen 

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

Als afgestudeerde helpende zorg en welzijn kun je aan het werk gaan in bijvoorbeeld verzorgings- en verpleeghuizen, de thuiszorg, de kinderopvang, het ziekenhuis of het (speciaal) onderwijs. Of je stroomt door naar een mbo niveau 3 of 4 opleiding, zoals bijvoorbeeld Zorgprofessional of Kindprofessional. Ontdek de branche: Facilitair, Recreatie en Zorg

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Facilitair, Recreatie en Zorg

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog