Eerste Monteur Woning

Niveau 3

In het kort

Als eerste monteur woning werk je in wisselende maar herkenbare omstandigheden in de woningbouw of bij particuliere klanten. Je houdt je daar bezig met aanleg en onderhoud van werktuigkundige installaties en onderhoud van toestellen. Je doet je werk voornamelijk in woningen en woongebouwen (flats). Als eerste monteur woning begeleid je de monteur werktuigkundige installaties. Sociale vaardigheden zijn belangrijk omdat je tijdens je werk te maken hebt met collega’s, werknemers van andere bedrijven die in dezelfde omgeving werken, opdrachtgevers en klanten.

Leerjaar 1 
Je werkt in je eigen tempo aan de modules sanitair, water en gas. Aan het eind van het schooljaar zijn de modules sanitair en water volledig afgerond en ben je minstens bezig met de module gas. Ook heb je 1 keuzedeel afgerond.  Voor burgerschap maak je een onderhoudsopdracht.

Leerjaar 2
Je werkt in je eigen tempo verder aan de modules. Het eind van je opleiding is een proeve van bekwaamheid die je in de praktijksituatie, bij je bedrijf, uitvoert.

Tijdens de opleiding werk je 4 dagen per week een erkend leerbedrijf en ben je bezig met het praktijk gedeelte  en je ontwikkeling als een echte 1e monteur. Je zorgt zelf voor een geschikte leerwerkplek.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je theorie in verschillende modules waarbij je zelf je tempo bepaalt. De onderwerpen van de modules zijn:

 • Sanitair
 • Water
 • Gas
 • Centrale verwarming
 • Mechanische ventilaties

Naast deze modules volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

 

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
  • een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4 en
  • een diploma Monteur Werktuigkundige Installaties.

  Meer informatie over toelatingseisen

  Baan erkend leerbedrijf
  Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je 32 uur per week actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden. Maar je kunt ook direct naar Vrienden van Elektro en Installatie Techniek of contact opnemen met Installatiewerk Brabant - Zeeland, zij kunnen je daar ook bij helpen.

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Na de opleiding kun je gaan werken als Eerste Monteur Woning bij een bedrijf in de branche van de installatietechniek.

  Doorstuderen
  Na de opleiding Eerste Monteur Woning kun je jezelf verbreden met een opleiding zoals koude techniek (STEK),  service onderhoud of  dak techniek. Je kunt ook kiezen voor verdieping binnen de installatietechniek met een niveau 4 opleiding zoals services technicus of werkvoorbereider.

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog