Eerste Monteur Elektrotechnische Industriële Installaties en Systemen

Niveau 3

In het kort

Naast het aanleggen, onderhouden en repareren van een elektrotechnische installatie in de woon- en utiliteitsbouw, zorg jij ook voor datanetwerken, telecominstallaties en gebouwbeheersystemen. Je maakt in een werkplaats/werkveld elektrotechnische onderdelen of complete producten. Het inregelen en testen ervan hoort er vanzelfsprekend ook bij, want je hebt de zorg voor het afleveren van een kwaliteitsproduct. Als eerste monteur valt het begeleiden van medewerkers ook onder jouw takenpakket. Je werkt zelfstandig en je hebt de leiding over een kleine groep collega’s.

Leerjaar 1 
In het eerste leerjaar krijg je de vakken elektriciteit en schakelingen 1 & 2, wisselspanning en logische schakelingen, installaties in woning en utiliteit en driefasen en energiesystemen. Daarnaast krijgt je ook vakkennis installeren en de regels van het vak. Ook maak je nog een praktijkverslag.

Leerjaar 2 
In het tweede leerjaar krijg je de vakken energieomzetting 1 & 2, condensatoren en spoelen 1 t/m 3 en vermogens elektronica. Ook maak je twee praktijkverslagen.

Leerjaar 3 
In het laatste leerjaar krijg je de vakken spoelen en transformatoren, besturingstechniek, NEN 1010, NEN 3140, ontwerpen en tekenen en verlichtingstechniek. Je krijgt les met een motoren meetpracticum. Ook weer een praktijkverslag. Tenslotte een assessment. 

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I als examenvak of;  
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 2.

  Meer informatie over toelatingseisen

  Baan erkend leerbedrijf
  Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je een vastgesteld aantal uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden. Maar je kunt ook direct naar Vrienden van Elektro en Installatie Techniek of contact opnemen met leerbedrijf GoFlex, zij kunnen je daar ook bij helpen. 

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Als eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen kun je werkzaam zijn in het installeren, onderhouden en repareren van elektrische systemen in industriële omgevingen. Je bent betrokken bij het oplossen van storingen en het uitvoeren van periodiek onderhoud. Mogelijke rollen omvatten elektromonteur, storingsmonteur, onderhoudstechnicus, werkvoorbereider en leidinggevende functies.

  Doorstuderen
  Met deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 4 opleiding.

  Windenergie is de toekomst. Ook die van jou?

  Kies je voor een technische beroepsopleiding, zoals Elektrotechniek, Technicus Service en Onderhoud, Werktuigbouwkunde of Mechatronica, dan is het slim om ook te leren werken in de windenergiesector. Als je de juiste kennis en certificaten hebt, is er een grote kans dat je aan de slag kunt in deze sector. Met de studieroute Windenergie in het ‘WindDock’ heeft Scalda de modules en trainingen om van jou een échte gecertificeerde professional te maken, waar bedrijven om staan te springen. Lees meer over WindDock  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog