Doktersassistent
In het kort
Als doktersassistent ben je altijd het eerste aanspreekpunt voor patiënten en assisteer je de behandelaar bij een onderzoek of behandeling. Daarnaast geef je ook voorlichting aan patiënten, voer je zelfstandig eenvoudige onderzoeken uit en kun je zelfstandig medisch-technische handelingen uitvoeren. Als doktersassistent kun je goed met mensen omgaan, ben je flexibel en werk je patiëntgericht. Bij urgente hulpvragen en onder tijdsdruk ben je in staat om professioneel te blijven handelen en te communiceren.
Branche: Assisterende gezondheidszorg
Opleidingsduur: 3 jaar
Niveau: 4
Leerweg(en): BOL en BBL
Locatie(s): Goes
Crebo: 25473
Studie in Cijfers
Studie in Cijfers geeft informatie over jouw opleiding en de kans op een baan en stage in jouw regio, naast het landelijk gemiddelde. Bekijk de Studie in cijfers van deze opleiding.
Leerjaar 1
In het eerste leerjaar leer je de basisvaardigheden van triage, communicatie en technische handelingen zoals bloeddruk meten, oren uitspuiten en injecties toedienen.
Leerjaar 2
In het tweede leerjaar ga je je verder verdiepen in triage, communicatie en technische handelingen. Daarnaast breid je je technische vaardigheden uit en leer je hoe je de arts kunt assisteren.
Leerjaar 3
In het derde leerjaar verdiep je je nog verder in triage en communicatie. Daarbij krijg je examentraining; een combinatie van triage, communicatie en medisch technisch handelen.
Stage in de BOL-opleiding
Tijdens de BOL- opleiding loop je twee dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld bij een huisartsenpraktijk, een huisartsenpost, (poli-)kliniek of een gezondheidscentrum.
BBL-opleiding
Wil je de opleiding in de BBL-variant volgen? Dan heb je eerst een leerwerkplek (BBL-werkplek) nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week. Daarnaast kom je 1 dag in de week naar school. Je vindt alle erkende leerbedrijven in op stagemarkt.nl.
Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:
- een vmbo-k, -g of -t diploma of;
- een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
- een mbo-diploma niveau 2 of 3.
Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-variant van deze opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:
- Een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.
Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.
Op onze open dagen maak je kennis met de opleidingen van Scalda, proef je de sfeer en ontmoet je studenten en docenten. Wil je alvast kennismaken met stagebedrijven? Ook dat is mogelijk. Tijdens de open dagen bereid je je optimaal voor op jouw studiekeuze!
Op een ander moment onze locatie(s) bezoeken?
Kom dan naar een inloopdag of meeloopdag! Deze vinden het hele schooljaar plaats.
Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je opleiding kun je direct aan de slag op tal van terreinen in de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld bij een huisarts, in een groepspraktijk, een huisartsenpost of een gezondheidscentrum. Je kunt ook gaan werken bij een medisch specialist in het ziekenhuis of bij een polikliniek. Werk je liever in een verpleeghuis of een verzorgingshuis, bij de GGD (jeugdgezondheidsdienst en infectiebestrijding), een consultatiebureau of bij een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg? Dan kan dat ook!
Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je ook doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die hierop aansluiten, zijn: Praktijkondersteuner Huisarts-Somatiek, Verloskunde en Verpleegkunde.
Wat ga je leren?
Tijdens de opleiding Doktersassistent leer je hoe je patiënten te woord staat aan de telefoon en aan de balie. Vervolgens leer je ook hoe je vragen van patiënten in behandeling neemt. Je kijkt bijvoorbeeld naar wat de klachten inhouden en of de vragen spoed vereisen. Daarnaast leer je ook:
- Hoe je het beste advies en voorlichting geeft.
- Je leert meer over het assisteren bij medische handelingen en hoe je deze zelf kunt uitvoeren. Denk aan iemands bloeddruk meten, hechtingen verwijderen en bloed afnemen.
- Daarnaast leer je meer over voorraadbeheer (bijvoorbeeld van de materialen), administratie en management van de praktijk.
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.
Is dit iets voor jou?
Als doktersassistent werk je graag met mensen en ligt je hart bij de gezondheidszorg. Je bent representatief, werkt professioneel, nauwkeurig en klantgericht. Daarnaast ben je flexibel, kun je goed communiceren en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Als doktersassistent ben je de verbindende schakel in de medische praktijk. Geen dag is hetzelfde!
Welke vakken krijg je?
Naast de standaardvakken volg je:
- Medische Kennis
- Medisch technisch handelen
- Triage en geneesmiddelenkennis
- Anatomie
- Fysiologie en organisatie van de praktijk
- Wet- en regelgeving
Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.
Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:
- Triage
- Specifieke doelgroepen DA
- Voorbereiding HBO
- Engels B1/B2
- Geneesmiddelenkennis
Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren.
Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding:
- Contactuele vaardigheden
- Nauwkeurigheid
- Inlevingsvermogen
- Zelfstandigheid
- Samenwerkingsvermogen
Ontdek de branche: Assisterende gezondheidszorg
In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!
Er zijn in totaal meer dan 50 video’s bij onze opleidingen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Assisterende gezondheidszorg.
Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.