mbo dans opleiding dansprofessional niveau 3

Dansprofessional

Niveau 3 Niveau 4

Iedereen is uniek. Jij dus ook!

Bij MBO DANS vinden we dat je dat zeker moet blijven. We gaan samen aan de slag met jouw talent en halen we het beste uit jezelf. Danstechnisch én in je persoonlijke ontwikkeling. Jouw talent is leidend en is de basis voor jouw persoonlijke opleidingsroute. Vanuit hier ontdek je alle facetten van de danswereld; danser, docent en creator. Dankzij onze unieke samenwerkingen, sta je al gelijk met één been in de professionele danswereld.

Je geeft je eigen opleiding vorm door de focus te leggen op jouw talent en ambitie. We bieden jou hierdoor de kans om op je eigen niveau te werken. We werken hierdoor niet met klassen, maar niveaugroepen. Aan het eind van de eerste fase bepalen we het niveau waarin je afstudeert, niveau 3 of niveau 4.

Ook spelen internationalisering en ondernemersvaardigheden een rol spelen in de opleiding. Dankzij ons uitgebreide internationale netwerk, krijg je de mogelijkheid om stage te lopen in landen zoals Indonesië, Brazilië, UK, USA, België. Ook nodigen wij regelmatig internationale docenten en choreografen uit om met jou samen te werken.

Dankzij onze partners, waaronder Theater de Kring, Vuur en Vlam Produkties en Shailesh Bahoran maak je tijdens je opleiding al onderdeel uit van de echte danswereld!

De samenwerking met Theater de Kring in Roosendaal is uniek, een theater als basis van de opleiding. Niet alleen krijg je toegang tot de voorstellingen, maar jij krijgt ook een kijkje achter de schermen; van creatie tot marketing en van organisatie tot belichting.

Uiteraard leer je ook lesgeven aan allerlei groepen, je ontwikkelt je eigen dansidentiteit en je maakt je eigen choreografieën. Wij brengen jou in aanraking met allerlei dansstijlen, mensen, onverwachte locaties en bijzondere projecten.

Wil jij doorstromen naar een hbo-opleiding? Ook dat is mogelijk! Onze niveau 4 opleiding geeft je toegang tot elke hbo-(dans)opleiding. Vele studenten zijn je al voorgegaan. Ben jij al klaar voor het werkveld? Met dit diploma bezit jij een uitstekende startkwalificatie om goed voorbereid jouw eigen weg te vinden in de danswereld

Maak van dans je toekomst!

Je volgt een individuele opleidingsroute, waarbij jouw talent leidend is en centraal staat. We werken niet met klassen, maar met niveaugroepen.

Aan het eind van de eerste fase wordt het niveau bepaalt waarin je afstudeert, niveau 3 of niveau 4. Zo ontwikkel jij je tot een dansprofessional met een open mind, klaar voor de toekomst!

Door de samenwerking met de partners uit het werkveld, doe je gedurende je opleiding al heel veel ervaring op in het werkveld; van podium tot lesgeven en van organiseren tot creëren.

Ook volg je theorievakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen, maar ook didaktiek, lichamelijke educatie en sociale vaardigheden. Deze worden gekoppeld aan de dansprojecten.

Je zult tijdens je opleiding ook in aanraking komen met internationale docenten en choreografen en krijg je de kans een stage in het buitenland te lopen.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Persoonlijk profileren
 • Creatief makerschap

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Voor deze opleiding moet je auditie doen. Zodra je jezelf voor deze opleiding hebt aangemeld, krijg je van ons een uitnodiging. 

De auditie start met het insturen van een filmpje met een pitch en een solo. Je mag elke stijl of mix van stijlen gebruiken. Op basis van dit filmpje besluiten we of we je uitnodigen voor een werksessiedag.

Tijdens deze dag, die bestaat uit een aantal sessies, laat je vooral jezelf zien als danser en toon je jouw talenten en kwaliteiten. We kijken niet alleen naar je dansbeleving, muzikaliteit, energie en expressie, maar vooral naar hoe jij omgaat met de choreografie en de terugkoppeling daarop. Kun jij het je eigen maken, sta je open voor nieuwe stijlen en feedback?

We leren je graag beter kennen. Tijdens een kennismakingsgesprek krijg je de ruimte om te vertellen over wie je bent, jouw ervaring op dansgebied, wat je hoopt te leren bij MBO DANS en wat je motivatie is.

Ervaring in alle dansstijlen is dus niet nodig. Is dansen je passie en doe je dat nu vooral binnen één stijl en sta jij open om meer te ontdekken? Dan ben je van harte welkom om auditie te doen!

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • Creativiteit
 • Doorzettingsvermogen
 • Leidinggeven
 • Omgaan met kritiek
 • Samenwerken
 • Ondernemend / initiatief nemen
 • Openheid

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.357,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Je kunt als dansprofessional aan de slag bij dansscholen, -studio’s en –verenigingen om daar lessen verzorgen. Ook kun je dansprojecten organiseren voor diverse opdrachtgevers zoals het basis-, en middelbaar onderwijs. Uiteraard kun je ook als danser bij een show aan de slag. Of start je je eigen dansonderneming.

Ben je klaar met niveau 4, dan kun je verder studeren aan een hbo-(dans)opleiding. Al onze studenten die in het verleden auditie hebben gedaan voor een hbo-dansopleiding zijn ook daadwerkelijk aangenomen.

Uit ervaring weten we dat MBO DANS-studenten het heel goed doen in het hbo én in het werkveld. Naast de goede dansontwikkeling zien we dat MBO DANS- studenten door de verschillende optredens, workshops en het lesgeven veel andere vaardigheden ontwikkelen, waar zij later profijt van hebben. MBO DANS-studenten zijn gewend flexibel in te spelen op veranderende situaties, initiatief te tonen, overzicht te behouden en aan te sturen. Daarnaast hebben ze sterke sociale vaardigheden, kunnen ze zich goed presenteren en bovenal zijn het harde werkers met veel discipline!

Jaarlijks onderzoeken we onder onze alumni wat zij na hun opleiding bij MBO DANS zijn gaan doen. Hoewel het landelijke arbeidsmarktperspectief een ongunstig beeld geeft, zien wij dat niet terug in onze uitstroom:

 • Doorstroom dansacademie (hbo) - 31%
 • Lesgeven bij verschillende dansverenigingen en dansstudio’s en sportverenigingen - 37%
 • Uitvoerend danser op mbo-niveau - 11%
 • Eigen dansonderneming - 8%
 • Doorstroom naar andere (hbo-) opleidingen - 13%


Ontdek de branche: Dans

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: DansWat hebben wij jou te bieden?

 • dansonderwijs in alle stijlen
 • ​docenten uit de (inter)nationale danswereld
 • betrokken medewerkers
 • kleinschalig onderwijs
 • ouderbetrokkenheid
 • studieloopbaanbegeleiding
 • stagebegeleiding

Wat vragen we van jou?

 • een hart voor dans
 • creativiteit
 • danstalent
 • discipline en doorzettingsvermogen
 • enthousiasme
 • betrokkenheid

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog