Constructiewerker

Niveau 2

Als constructiewerker werk je voornamelijk bij constructiebedrijven, die uiteenlopende constructies vervaardigen voor diverse industriële bedrijfstakken. Je werkt vooral met staaf-, plaat-, profiel- en pijpmateriaal. Je vervaardigt eenvoudige constructies en deelconstructies. Je beschikt, naast technische vakkennis en vaardigheden over ruimtelijk inzicht en je bent kwaliteitsbewust, nauwkeurig, communicatief en sociaal vaardig in de uitvoering van jouw werk. De complexiteit van de werkzaamheden van de constructiewerker wordt onder andere bepaald door de werkvolgorde, de variatie aan toe te passen technieken en verscheidenheid van taken, diverse soorten materiaal en eventuele speciale producteisen en procedures. Ook de omvang van de werkzaamheden, het soort product en de vereiste nauwkeurigheid als de te bedienen machines en hulpwerktuigen vormen complicerende factoren. Je hebt aandacht voor veiligheid en milieu.

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van deze opleiding krijg je de vakken basisvaardigheden metaal, basisconstructie, basislassen en vakken als materialenleer, wis- en natuurkunde, tekeninglezen, Nederlands, rekenen en Burgerschap. Je leert je machines en je materiaal productie gereed te maken. Je leert hoe je metalen kunt buigen, hoe je onderdelen kunt samenstellen en hoe te hechten. Je leert wanneer, hoe vaak en waarmee je controles uit kunt voeren. Ook werk je aan (communicatieve) vaardigheden die je als werknemer moet bezitten.

Werkend leren: Je werkt 4 dagen in een erkend leerbedrijf, waar je ook de tijd krijgt om aan je schoolopdrachten te werken onder begeleiding van een praktijkopleider en krijg je 1 dag theorie.

Leerjaar 2: In het tweede leerjaar ga je je in de vakken van het eerste leerjaar meer verdiepen en gaat het om het praktisch toepassen van meerdere buig- en zet technieken. Tenslotte sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid in de praktijk. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.

Opleidingsgids

  Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

  • een vmbo-b diploma of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding) en;
  • een dienstverband van een vastgesteld aantal uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op www.stagemarkt.nl Of neem contact op met leerbedrijven Werk en Vakmanschap, M-Force of Vakwerk. Zij helpen je graag bij het vinden van de juiste leerwerkplek.

  Werk en Vakmanschap: mail naar [email protected] of bel naar 0115-649521
  M-force: mail naar [email protected] of bel naar 06-288553791
  Vakwerk: mail naar [email protected] of bel naar 0118-558889

  Kerncompetenties
  Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

  • Discipline 
  • Flexibiliteit 
  • Nauwkeurigheid
  • Technisch inzicht 
  • Zelfstandigheid

  Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

  Download kostenoverzicht (PDF)

  Na je niveau 2-opleiding kun je aan het werk als constructiewerker of kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding.

  Keuzedelen

  Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

  • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 2
  • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)
  • K0022 Digitale vaardigheden basis
  • Nederlands 3F
  • Duurzaamheid in het beroep B

  Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

  Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.  Ontdek de branche: Metaal en constructietechniek

  In de branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

  Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Metaal en constructietechniek

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog