Basislasser

Niveau 2

Als basislasser werk je voornamelijk in de metaalindustrie, machine-industrie, elektrotechnische industrie, scheepsbouw, transportmiddelenindustrie en de bouw. Je werkt voornamelijk binnen het bedrijf en een enkele keer op locatie bij opdrachtgevers. Als basislasser beschik je over algemene basiskennis en -vaardigheden die nodig zijn voor het bewerken, hechten en aflassen van productielaswerk. Je hecht en last zowel enkelvoudige producten met eenvoudige lasnaadvormen als meervoudige producten met beperkte lasposities. De complexiteit wordt bepaald onder andere door de vorm van de lasnaad, de lasvolgorde en materiaalvervorming (krimp). Ook de laspositie en variatie in verscheidenheid van taken die je moet kunnen overzien als de keuze van het las-toevoegmateriaal vormen complicerende factoren. Als basislasser heb je aandacht voor kwaliteit, veiligheid en milieu.

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van deze opleiding krijg je de vakken basisvaardigheden metaal, basisconstructie, basislassen en vakken als materialenleer, wis- en natuurkunde, tekeninglezen, Nederlands, rekenen en Burgerschap. Je leert je machine- en je materiaal productie gereed te maken. Je leert verschillende lasposities uit te voeren met verschillende lasnaadvormen. Je leert wanneer en hoe vaak en waarmee je controles uit kunt voeren. Ook werk je aan (communicatieve) vaardigheden die je als werknemer moet bezitten.

Werkend leren: Je werkt 4 dagen in een erkend leerbedrijf, waar je ook de tijd krijgt om aan je schoolopdrachten te werken onder begeleiding van een praktijkopleider en krijg je 1 dag theorie.

Leerjaar 2: Het tweede leerjaar gaat om het meer verdiepen en praktisch toepassen van de vakken van het eerste leerjaar, het werken met meerdere lasdisciplines en je sluit af met een Proeve van Bekwaamheid in de praktijk. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.

Opleidingsgids

    Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

    • een vmbo-b diploma of;
    • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding) en;
    • een dienstverband van een vastgesteld aantal uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op www.stagemarkt.nl. Of neem contact op met leerbedrijven Werk en Vakmanschap, M-Force of Vakwerk. Zij helpen je graag bij het vinden van de juiste leerwerkplek. 

    Werk en Vakmanschap: mail naar [email protected] of bel naar 0115-649521
    M-force: mail naar [email protected] of bel naar 06-288553791
    Vakwerk: mail naar [email protected] of bel naar 0118-558889

    Kerncompetenties
    Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

    • Discipline 
    • Flexibiliteit 
    • Nauwkeurigheid
    • Technisch inzicht 
    • Zelfstandigheid

     

    Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

    Download kostenoverzicht (PDF)

    Na je niveau 2-opleiding kun je aan het werk als basislasser of kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding.

    Keuzedelen

    Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

    • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 2
    • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)
    • K0022 Digitale vaardigheden basis
    • Nederlands 3F
    • Duurzaamheid in het beroep B

    Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

    Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.



    Ontdek de branche: Metaal en constructietechniek

    In de branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

    Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Metaal en constructietechniek

    Routebeschrijving
    Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

    Omhoog