Assistant Business Services

Niveau 2

In het kort

Je bent vriendelijk en behulpzaam, het is namelijk belangrijk dat bezoekers aangenaam ontvangen worden. Jij bent het visitekaartje én de steunpilaar van de organisatie. Daarnaast ben je betrouwbaar en gestructureerd, want je werkt met allerlei gegevens die overzichtelijk moeten worden ingevoerd.

Als Assistant Business Services werk je op de administratieve afdeling van een bedrijf of instelling. Je houdt je bezig met het behandelen, verwerken en archiveren van post en e-mails en het verwerken van teksten en bestandsgegevens. Ook hou je de agenda bij met afspraken en voer je allerlei administratieve gegevens in. Je neemt telefoongesprekken aan en staat in voor het ontvangen en aanmelden van bezoekers.

Leerjaar 1
In het eerste leerjaar van de opleiding Assistant Business Services krijg je les in het verzorgen van correspondentie en de ingaande en uitgaande post, het in ontvangst nemen van goederen,  het beheren van een agenda en het gebruik van een regeringssysteem. In het eerste jaar loop je twee dagen per week stage tijdens periodes 3 en 4.

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar verdiep je je in het ontvangen van bezoekers, het afhandelen van telefoongesprekken, het invullen van eenvoudige formulieren en het invoeren van administratieve gegevens in een geautomatiseerd systeem. Je loopt het volledige tweede leerjaar twee dagen per week stage.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken. 
Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Financiële administratie niveau 2 doorstroom

Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

  Meer informatie over toelatingseisen

  Baan erkend leerbedrijf
  In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 24 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden.

  Extra toelatingseisen
  Als je toegelaten wilt worden tot de Praktijkroute dien je een voorlichting van de Praktijkroute bij te wonen voor je intakegesprek.

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Na het behalen van je diploma kun je gaan werken als Assistant Business Services (secretarieel medewerker).

  Doorstuderen
  Je kunt ook doorstromen naar een vervolgopleiding op niveau 3, zoals Allround Assistant Business Services.

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog