Apothekersassistent

 • Niveau 4

Apothekersassistenten weten alles over medicijnen en zorgen ervoor dat mensen goed geïnformeerd naar huis gaan. Je hebt met patiënten te maken, maar ook met huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Je werkt zelfstandig en in een team. Een apothekersassistent geeft de juiste geneesmiddelen mee en geeft uitleg over de werking en mogelijke bijwerkingen. Je controleert of de geneesmiddelen samen gebruikt kunnen worden en met andere geneesmiddelen kunnen worden gecombineerd. Alle recepten worden verwerkt in de computer, ook ten behoeve van voorraadbeheer.

Je geeft advies over vrij verkrijgbare geneesmiddelen, verbandmiddelen en medische hulpmiddelen. Je hebt een afwisselende en verantwoordelijke baan, waarin je goed met mensen moet kunnen omgaan. Verder moet je je goed kunnen inleven in de cliënt, cliëntgericht kunnen werken en nauwkeurig en stressbestendig zijn. Ook als het erg druk is moet je nauwkeurig kunnen blijven werken.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Apothekersassistent
  In deze opleiding doe ik dus veel kennis op om goed advies te kunnen geven. Wanneer je ergens minder goed in bent, staan de leraren altijd voor je klaar.
  Manon van der Perk
  Apothekersassistent

Je leert tijdens de mbo-opleiding Apothekersassistent onder andere hoe je recepten afhandelt en medicijnen verkoopt. Je leert ook hoe je voorlichting geeft over het gebruik van medicijnen. Daarvoor moet je alles weten over de werking van geneesmiddelen. Daarbij leer je te begrijpen welke zorg patiënten nodig hebben en leer je hoe je respectvol en discreet met patiënten kunt omgaan. 
Je krijgt ook les in het zelf bereiden van medicijnen. Hierbij ben je verantwoordelijk voor de productveiligheid. Ook leer je hoe je in een team werkt, de administratie bijhoudt en de voorraad beheert.

Theorielessen en persoonlijke ontwikkeling
Naast diverse theorie- en praktijklessen vinden we algemene vakken zoals taal, rekenen en burgerschap ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst.

Stage
Tijdens de BOL- opleiding ga je ook stage lopen bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld bij een openbare apotheek, een ziekenhuisapotheek, een gezondheidscentrum, een bereidingscentrum of een andere zorginstelling. In de BOL-opleiding loop je twee dagen per week stage. We noemen dit de beroepspraktijkvorming (BPV). 
In de BBL-opleiding kom je voor 1 dag in de week naar school en daarnaast werk je minimaal 16 uur per week in een erkend leerbedrijf.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Bereiden en aseptisch handelen
 • Doorstroom naar hbo Gezondheidszorg
 • Engels B1/B2
 • Farmaceutische patiëntenzorg
 • Intra- en transmurale zorg

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,6

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of; 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of; 
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • Een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

  Kerncompetenties 
  Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

  • empathie
  • stressbestendigheid
  • communicatief vaardig
  • nauwkeurigheid
  • samenwerken
  scalda drop
  • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

   7,6

   Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

  Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

  Download kostenoverzicht 1ste, 2de en 3e leerjaar (PDF)

  Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

  scalda drop
  • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

   7,6

   Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

  Gelijk aan de slag!
  Na het behalen van je opleiding kun je direct aan de slag in een apotheek. Dit kan een openbare apotheek zijn, maar ook een apotheek in een ziekenhuis of een zorginstelling. Ook kun je werken in de geneesmiddelenindustrie of bij een groothandel voor geneesmiddelen. Er is in Zeeland vraag naar apothekersassistenten. Het vinden van een geschikte baan moet dus geen probleem zijn!

  Wil je liever doorleren?
  Je kunt doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.

  scalda drop
  • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

   7,6

   Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

  Bessestraat 4 Goes

  Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.