Apothekersassistent

 • Niveau 4

Apothekersassistenten weten alles over medicijnen en zorgen ervoor dat mensen goed geïnformeerd naar huis gaan. Je hebt met patiënten te maken, maar ook met huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Je werkt zelfstandig en in een team. Een apothekersassistent geeft de juiste geneesmiddelen mee en geeft uitleg over de werking en mogelijke bijwerkingen. Je controleert of de geneesmiddelen samen gebruik kunnen worden en met andere geneesmiddelen kunnen worden gecombineerd. Alle recepten worden verwerkt in de computer, die ook voor voorraadbeheer wordt gebruikt. 

Je geeft advies over vrij verkrijgbare geneesmiddelen, verbandmiddelen en medische hulpmiddelen. Je hebt een afwisselende en verantwoordelijke baan, waarin je goed met mensen moet kunnen omgaan. Verder moet je je goed kunnen inleven in de cliënt, cliëntgericht kunnen werken en nauwkeurig en stressbestendig zijn. Ook als het erg druk is moet je nauwkeurig kunnen blijven werken.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Deze opleiding is een Mbo Keuzegids Topopleiding 2018.
 • scalda drop
  In deze opleiding doe ik dus veel kennis op om goed advies te kunnen geven. Wanneer je ergens minder goed in bent, staan de leraren altijd voor je klaar.
  Manon van der Perk
  Apothekersassistent

Je leert tijdens de mbo-opleiding Apothekersassistent onder andere hoe je recepten afhandelt en medicijnen verkoopt. Je leert ook hoe je voorlichting geeft over het gebruik van medicijnen. Daarvoor moet je alles weten over de werking van geneesmiddelen. Daarbij leer je te begrijpen welke zorg patiënten nodig hebben en leer je hoe je respectvol en discreet met patiënten kunt omgaan. 

Je krijgt ook les in het zelf bereiden van medicijnen. Hierbij ben je verantwoordelijk voor de productveiligheid. Ook leer je hoe je in een team werkt, de administratie bijhoudt en de voorraad beheert.

Theorielessen en persoonlijke ontwikkeling
Naast diverse theorie- en praktijklessen krijg je les in Nederlands, rekenen, Engels en Burgerschap. In de opleiding word je op deze onderdelen apart geëxamineerd. We vinden je persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Tijdens de lessen studieloopbaanbegeleiding kijken we hoe wij jou daar verder mee kunnen helpen. 

Stage
Al in het eerste leerjaar ga je 10 weken op stage. Ook in leerjaar twee ben je 10 weken op je stageadres aan het werk in de praktijk. In leerjaar drie ga je zelfs 2x10 weken op stage. Je loopt altijd stage bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld bij een openbare apotheek, een ziekenhuisapotheek, een gezondheidscentrum, een bereidingscentrum of een andere zorginstelling. In de BOL-opleiding loop je ongeveer 40% van je opleidingstijd stage. We noemen dit de beroepspraktijkvorming (BPV).

Keuzedelen 2017 /2018
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Intra- en transmurale zorg
 • Farmaceutische Patiëntenzorg
 • Bereiden en aseptisch handelen

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,9

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je:

 • in het bezit te zijn van een vmbo-k, -g of -t diploma of; 
 • in het bezit te zijn van een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of; 
 • in het bezit te zijn van een mbo-diploma niveau 3.

Let op! Voor een aantal opleidingen geldt dat er een maximumaantal studenten in die opleiding geplaatst kan worden. In dit geval zijn datum en tijdstip van aanmelding (zoals geregistreerd door Scalda) bepalend voor jouw plaats op de (wacht)lijst. Voor de opleiding Apothekersassistent kunnen door een structureel tekort aan stageplaatsen maximaal 26 studenten geplaatst worden.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • empathie
 • stressbestendigheid
 • communicatief Vaardig
 • nauwkeurigheid
 • samenwerken
scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,9

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste en 2e leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,9

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Gelijk aan de slag!
Na het behalen van je opleiding kun je direct aan de slag in een apotheek. Dit kan een openbare apotheek zijn, maar ook een apotheek in een ziekenhuis of een zorginstelling. Ook kun je werken in de geneesmiddelenindustrie of bij een groothandel voor geneesmiddelen. Er is in Zeeland vraag naar apothekersassistenten. Het vinden van een geschikte baan moet dus geen probleem zijn!

Wil je liever doorleren?
Je kunt doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,9

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Bessestraat 4 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.