Allround Technicus Voertuigen en Mobiele Werktuigen

Niveau 3

In het kort

Als basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen werk je bij een autobedrijf gericht op personenauto’s, bedrijfsauto’s of trucks. Je bent voornamelijk bezig met standaard onderhoudsbeurten. Denk hierbij aan banden, uitlaat, accu, schokdempers, remmen, olie, filters, etc. Verder voer je eenvoudige reparaties en montages uit aan het voertuig en onderhoudt en repareer je machines en installaties. 

Deze opleiding is de vervanging van de drie opleidingen Allround technicus mobiele werktuigen, Eerste autotechnicus en Eerste bedrijfsautotechnicus. Bij de intake van deze opleiding vragen we jou waar jouw voorkeur/interesse naar uitgaat.  

Alles is er op gericht om je straks in de praktijk zo goed mogelijk van start te laten gaan. Zo vinden de lessen plaats in een omgeving die veel lijkt op wat je binnen het bedrijfsleven kunt verwachten. Je werkt met de nieuwste technieken en de leeropdrachten zijn uitdagend en afgestemd op echte praktijksituaties. De vakdocenten benutten hun kennis en ervaring uit het bedrijfsleven om je optimaal voor te bereiden op je toekomst als vakman of -vrouw. 

Het bedrijfsleven is kind aan huis bij de techniekopleidingen. Regionale bedrijven denken mee over zaken als de opleidingsopzet, jouw gewenste praktijkvaardigheden en je benodigde kennis. Samen met het bedrijfsleven zorgen we voor boeiend, praktijkgericht en modern onderwijs. 

Leerjaar 1: Je krijgt de basis op het gebied van onderhoud en/of motoren, elektrotechniek en hydrauliek. Tijdens je werk breng je dat wat je leert in de praktijk. Naast de nodige vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling. 

Leerjaar 2: Dit jaar draait om onderhoud en reparaties aan voertuigen en/of mobiele werktuigen. In dit jaar ga je dieper op de lesstof in en ga je pas je de theorie in de praktijk toe. Ook krijg je de nodige praktijklessen op school. 

Leerjaar 3: Dit is het laatste van je opleiding en je gaat dieper in op storingen, reparatie en diagnose aan voertuigen en/of mobiele werktuigen. Ook klantcontacten, communicatie en je persoonlijke vorming komend ruimschoots aan bod zodat je straks je diploma hebt behaald je klaar bent voor de toekomst.

  Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

  • Een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I als examenvak of; 
  • Een mbo-diploma niveau 2 

  Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:​ 

  • Een dienstverband van een vastgesteld aantal uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op www.stagemarkt.nl

  Kerncompetenties 
  Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn: 

  • Contactuele Vaardigheden 
  • Nauwkeurigheid 
  • Probleemoplossend vermogen 
  • Technisch inzicht 
  • Zelfstandigheid 

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.357,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €654,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Na je niveau 3-opleiding kun je aan het werk als Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen, of kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding. 

  Keuzedelen 

  Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Welke keuzedelen worden aangeboden wordt binnenkort bekend gemaakt.  

  Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster). 

  Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.   Ontdek de branche: Motorvoertuigentechniek

  In de branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

  Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Motorvoertuigentechniek

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog