Allround kapper

 • Niveau 3

Als allround kapper luister jij goed naar de wensen van jouw klanten die speciaal bij jou komen voor hun haarverzorging. Je vertaalt die wensen naar een passend advies. Daarna voer je de totale behandeling uit: van wassen, knippen/snijden en kleuren tot permanenten en watergolven. En op zijn tijd verzorg je een feestelijk (bruids)kapsel. Met föhnen en stylen maak je een kapsel echt af. Een thuisadvies en de eventuele verkoop van de nodige producten voor verzorging maken de behandeling compleet. Een kapper houdt van mensen, is sociaal en communicatief ingesteld. Je kunt luisteren en adviseren. De klanten voelen zich bij jou op hun gemak. Een kapper is altijd het visitekaartje van de salon. Je ziet er dus zelf ook altijd tip top verzorgd uit.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Kapper
  Heel leuk om te zien dat je mensen door een nieuw kapsel enorm kunt veranderen. We worden op school goed begeleid en we leren allerlei kniptechnieken
  Nancy Kloosterman
  Kapper

Leerjaar 1
In het eerste jaar leer je al direct een aantal basisvaardigheden; eerst op een oefenhoofd en later op echte modellen. Je leert te wassen, knippen en föhnen. Zo ben je op je stageadres al snel een waardevolle hulp bij het voorbereiden en afronden van de behandelingen. Je leert te werken volgens de ARBO-regels. Dat wil zeggen: gezond en hygiënisch. Ook sociale vaardigheden krijgen veel aandacht: van je eigen presentatie tot aan het hele communicatieproces met klanten en collega’s.

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar ga je de verschillende technieken steeds meer met elkaar combineren tot een volledige kappersbehandeling. Je breidt je vaardigheden rondom wassen, knippen/snijden en föhnen van dames en heren verder uit. Daarnaast leer je basistechnieken als permanenten, watergolven en kleuren. Kortom, jij als kapper beheerst alle basistechnieken van het kappersvak. Je voert die zelfstandig uit, onder toezicht van een leidinggevende die eindverantwoordelijk is.

Leerjaar 3
In het derde leerjaar word je opgeleid tot allround kapper. In dat jaar ga je je specialiseren in chemische behandelingen, zoals kleuren en permanenten en rond je het vak ‘Lang haar, vlechten en opsteken’ af. Verder blijf je natuurlijk trainen in het verder verfijnen van alle technieken. Als allround kapper kun je een complete kappersbehandeling van begin tot einde zelfstandig uitvoeren. 

Theorielessen en Persoonlijke ontwikkeling
Naast de diverse theorie- en praktijklessen van het kappersvak vinden we algemene vakken zoals taal, rekenen en burgerschap ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst.

Stage lopen in de BOL-opleiding
Al in het tweede blok van het eerste leerjaar loop je 1 dag in de week stage in een kapsalon (dit moet een erkend leerbedrijf zijn). In het tweede en derde jaar loop je twee dagen per week stage. Het is belangrijk dat het ‘klikt’ tussen jou en je stagebegeleider/-plaats. Vandaar dat je zelf op zoek gaat naar een stageplaats. Pas als het echt niet lukt, kunnen wij een handje helpen. Je vindt alle erkende leerbedrijven in de kappersbranche op www.s-bb.nl.

BBL-opleiding
Wil je de opleiding in de BBL-variant volgen? Dan heb je eerst een leerwerkplek (BBL-werkplek) nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week. Daarnaast kom je 1 dag in de week naar school. Je vindt alle erkende leerbedrijven in de kappersbrance op stagemarkt.nl.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Imagestyling
 • Visagie
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Klantencontact en verkoop
 • Barbier
 • Gezonde voeding

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of; 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2.

Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • handigheid
 • lichamelijke belastbaarheid
 • ondernemend
 • creatief
scalda drop

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste en 2e leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht 3e leerjaar (PDF)

scalda drop

Met je diploma Allround kapper (niveau 3) kun je aan de slag in salons voor haarverzorging. Misschien word jij wel zelfstandig ondernemer en open jij later je eigen kapsalon?! Natuurlijk kun je ook doorstromen naar de niveau 4 opleiding Salonmanager.

scalda drop
Bessestraat 4 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.