Allround kapper

 • Niveau 3

‘Als je haar maar goed zit!’ Deze uitdrukking is er niet voor niets. Een kapsel is bepalend voor iemands uitstraling en eerste indruk. Iemand die er goed uit ziet, voelt zich ook goed. Voor jou als kapper ligt hier een prachtige uitdaging!

Klanten komen bij jou voor hun haarverzorging. Jij luistert naar hun wensen en vertaalt die in een passend advies. Dan voer jij de totale behandeling uit: van wassen, knippen/snijden en kleuren tot permanenten en watergolven. En op zijn tijd een feestelijk (bruids)kapsel. Met föhnen en stylen maak je een kapsel echt af. Een thuisadvies en de eventuele verkoop van de nodige producten voor verzorging maken de behandeling compleet. Een kapper houdt van mensen, is sociaal en communicatief ingesteld. Je kunt luisteren en adviseren. De klanten voelen zich bij jou op hun gemak. Een kapper is altijd het visitekaartje van de salon. Je ziet er dus zelf ook altijd tip top verzorgd uit!

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Kapper
  Heel leuk om te zien dat je mensen door een nieuw kapsel enorm kunt veranderen. We worden op school goed begeleid en we leren allerlei kniptechnieken
  Nancy Kloosterman
  Kapper

Leerjaar 1
In het eerste jaar leer je al direct een aantal basisvaardigheden; eerst op een oefenhoofd en later op echte modellen. Je leert te wassen, knippen en föhnen. Zo ben je op je stageadres al snel een waardevolle hulp bij het voorbereiden en afronden van de behandelingen. Je leert te werken volgens de ARBO-regels. Dat wil zeggen: gezond en hygiënisch. Ook sociale vaardigheden krijgen veel aandacht: van je eigen presentatie tot aan het hele communicatieproces met klanten en collega’s.

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar ga je de verschillende technieken steeds meer met elkaar combineren tot een volledige kappersbehandeling. Je breidt je vaardigheden rondom wassen, knippen/snijden en föhnen van dames en heren verder uit. Daarnaast leer je basistechnieken als permanenten, watergolven en kleuren. Kortom, jij als kapper beheerst alle basistechnieken van het kappersvak. Je voert die zelfstandig uit, onder toezicht van een leidinggevende die eindverantwoordelijk is.

Leerjaar 3
In het derde leerjaar word je opgeleid tot allround kapper. In dat jaar ga je je specialiseren in chemische behandelingen, zoals kleuren en permanenten en rond je het vak ‘Lang haar, vlechten en opsteken’ af. Verder blijf je natuurlijk trainen in het verder verfijnen van alle technieken. Als allround kapper kun je een complete kappersbehandeling van begin tot einde zelfstandig uitvoeren. 

Theorielessen en Persoonlijke ontwikkeling
Daarnaast krijg je in alle leerjaren ook theorielessen van het kappersvak en vakken als Nederlands en rekenen. Burgerschap is ook een onderdeel van de opleiding. We vinden je persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Tijdens de lessen studieloopbaanbegeleiding kijken we hoe wij jou daar in kunnen begeleiden.

Stage lopen in de BOL-opleiding
Al in het tweede blok van het eerste leerjaar loop je een dag in de week stage in een kapsalon. (Deze kapsalon moet een erkend leerbedrijf zijn.) Het is belangrijk dat het ‘klikt’ tussen jou en je stagesalon. Vandaar dat je zelf op zoek gaat naar een stageplaats. Pas als het echt niet lukt, kunnen wij een handje helpen.
In de BOL-opleiding loop je ongeveer 40% van je opleidingstijd stage. We noemen dit de beroepspraktijkvorming (BPV). Je vindt alle erkende leerbedrijven in de kappersbranche op www.s-bb.nl.

BBL-opleiding
Kies je voor BBL, dan beslaat je stage maar liefst 80% van je opleiding. Je werkt dan minimaal 16 uur per week in een erkend leerbedrijf en gaat 1 dag per week naar school. Je vindt alle erkende leerbedrijven in de kappersbranche op www.s-bb.nl.

Keuzedelen 2019 /2020
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Imagestyling
 • Visagie
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Klantencontact en verkoop

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of; 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2.

Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • handigheid
 • lichamelijke belastbaarheid
 • ondernemend
 • creatief
scalda drop

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste en 2e leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht 3e leerjaar (PDF)

scalda drop

Met je diploma Allround kapper (niveau 3) kun je aan de slag in salons voor haarverzorging, Misschien word jij wel zelfstandig ondernemer en open jij later je eigen kapsalon! Natuurlijk kun je ook doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4.

scalda drop
Bessestraat 4 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.