Aankomend onderofficier maritiem (Veva)

Niveau 3

Een onderofficier Maritiem werkt als onderofficier/korporaal bij de operationele dienst (OD) bij de Koninklijke Marine. Je werkt en leeft in een militaire omgeving. Je hebt zowel uitvoerende als leidinggevende taken. Binnen deze dienst aan boord van een Marineschip kun je werken bij twee vakdiensten: Operationele dienst operaties (ODOPS) en Operationele dienst verbindingsdienst (ODVB). Je bent werkzaam aan boord van een varende eenheid. Je opdrachten kunnen zowel plaatsvinden bij dag als duisternis en tijdens alle weersomstandigheden op zee.

Als onderofficier maritiem ben je sociaal vaardig en avontuurlijk aangelegd. Je gaat een uitdaging niet uit de weg en je bent bereid om hard te werken; ook aan je persoonlijke ontwikkeling. 

Benieuwd wat voor werk je kan gaan doen met deze opleiding?

Aankomend onderofficier maritiem


De VeVa-opleiding Aankomend onderofficier maritiem duurt 2 jaar. In de opleiding maak je kennis met de Koninklijke Marine. Je ontwikkelt vaardigheden (competenties) om te werken als leider, vakman en instructeur. Met deze vaardigheden ben je klaar voor een baan bij de Koninklijke Marine. Ze zijn ook een meerwaarde voor een baan in de burgermaatschappij. Tijdens je opleiding loop je iedere maand één week stage bij de Koninklijke Marine in Den Helder. Je verblijft daar de volledige week en het ook zo zijn dat je een varende stage hebt. Je hebt gegarandeerd een stageplaats inclusief vergoeding! 

Lijkt de Veva-opleiding jou wel wat? Doorloop dan de volgende stappen en kom steeds dichterbij voor een VeVa-opleidingsplaats bij Scalda.

Stap 1: Meld je aan voor één van de VeVa opleidingen van Scalda. Je ontvangt na aanmelding een uitnodiging voor één van de verplichte voorlichtingsavonden (via MS Teams). De voorlichtingsavonden worden verzorgd door Scalda in samenwerking met Defensie. Het bijwonen van een voorlichtingsavond is verplicht om voor de kennismaking uitgenodigd te worden.

Stap 2: Volg de voorlichtingsavond (indien mogelijk samen met je ouders/verzorgers)

Stap 3: Na de voorlichtingsavond wordt je uitgenodigd voor de kennismakingsactiviteit 

Stap 4: Vul je (verkorte) loopbaanblog in via Intergrip

Stap 5: Je bent welkom bij de kennismakingsactiviteit

Stap 6: Positief advies? Wacht op meer informatie vanuit Scalda over aanvragen van het VOG en SMA.

Let wel, het bijwonen van een voorlichtingsavond (graag nodigen we juist ook de ouder(s)/verzorger(s) uit om deze voorlichting bij te wonen) is verplicht om voor de kennismakingsactiviteit (intake-dag) uitgenodigd te worden.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2

Beperkt aantal opleidingsplaatsen: 10

Voor deze opleiding is er een totaal aantal van 10 opleidingsplaatsen beschikbaar.

Scalda streeft ernaar om iedere student die zich vóór 1 april aanmeldt, te plaatsen in de opleiding van zijn of haar eerste keuze. Bij enkele opleidingen kunnen we dit echter vooraf niet garanderen. Als blijkt dat het aantal aanmeldingen groter is dan het aantal opleidingsplaatsen, dan kan niet iedereen die zich heeft aangemeld in de opleiding geplaatst worden. Voor al deze opleidingen gelden aanvullende spelregels en bepalen de datum en het tijdstip van jouw aanmelding jouw plaats op de (wacht)lijst.

Om stage te mogen lopen op een defensielocatie dien je:

 • In het bezit te zijn van een VOG (verklaring omtrent gedrag)
 • Een positief keuringsadvies van de sportarts (SMA-keuring) in te winnen bij een Sport Medisch Centrum. Voorwaardelijk is dat onderstaande op het advies vermeld staat:
  De sportarts geeft de volgende uitslag naar aanleiding van het onderzoek:
  • Goedgekeurd (fysiek belastbaar voor de opleiding)
 • Beroepsperspectief:
  • Volgens afkeuringsgronden Defensie goed uitzicht op een aanstelling bij Defensie

Aanvullende eisen voor deze opleiding zijn:

Je laat tijdens verschillende fysieke activiteiten het volgende zien:

 • Je beheerst diverse grondvormen van bewegen (rennen, springen, huppelen, vallen, rollen etc.).
 • Je kan aanwijzingen vertalen in je beweging, je bent leerbaar.
 • Je hebt tijdens het terreinwerk oog voor je collega.

Psychische geschiktheid:
Bij Defensie ga je in de toekomst werken onder bijzondere omstandigheden. Daar moet je tegen kunnen zowel lichamelijk als mentaal.

 • Je gedrag tijdens de fysieke testen wordt in het intakegesprek besproken, je bent opleidbaar.

De kennismakingsactiviteit (intake-dag) bestaat uit:

 • Defensie conditieproef
 • Intakegesprek en het geven van een kleine presentatie

Medische keuring en aanvraag VOG vindt pas plaats na bericht van plaatsing. Studenten krijgen uiterlijk binnen 3 weken bericht over de uitslag (streven is 2 weken).


Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

Na het succesvol afronden van je opleiding, ben je nagenoeg verzekerd van een uitdagende baan als militair binnen je gekozen vakgebied. Om bij Defensie te kunnen werken, moet je de Nederlandse nationaliteit hebben en moet je medisch goedgekeurd worden. Bij Defensie word je intern verder opgeleid binnen je eigen vakgebied en krijg je de kans om je verder te ontwikkelen.  

Ondanks de vele interne carrièremogelijkheden, kan het zijn dat je er na een aantal jaren toch voor kiest om Defensie te verlaten. Dan heb je door je vakdiploma en werkervaring in ieder geval een ideale uitgangspositie bij het vinden van een nieuwe baan. 

Je kunt eventueel ook doorstromen naar een niveau 4-opleiding (Leidinggeven op basis van Vakmanschap. Deze opleiding duurt 1 jaar). 

Welke vakken krijg je?

 • Sport 
 • Nederlands 
 • Engels 
 • Rekenen 

Keuzedelen

Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden: 

 • Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken 
 • Internationaal I: bewustzijn (interculturele) diversiteit 
 • Digitale vaardigheden 
 • Orders verzamelen 
 • Outdoor 

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster). Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd. 

Kerncompetenties

Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn: 

 • assertiviteit 
 • contactuele vaardigheden 
 • omgaan met kritiek 
 • overtuigingskracht 
 • zelfstandigheid 


Ontdek de branche: Veiligheid en Vakmanschap (Veva)

In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s bij onze opleidingen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Veiligheid en Vakmanschap (Veva).

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog