Aankomend onderofficier maritiem

 • Niveau 3

Als beroepsmilitair ben je sociaal vaardig en avontuurlijk aangelegd. Je gaat een uitdaging niet uit de weg en je bent bereid om hard te werken; ook aan je persoonlijke ontwikkeling. Je werkt bij Defensie: de Landmacht, Luchtmacht, of Marine. Defensie is een belangrijke werkgever waar vakmannen en -vrouwen met elkaar werken aan het handhaven van vrede en veiligheid.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Ik wist door mijn hobby zeilen al dat ik het fijn vind om op het water te zijn, maar ik wilde meer dan dat. Ik was op zoek naar uitdaging en actief bezig zijn. De opleiding Aankomend onderofficier maritiem heeft de perfecte combinatie tussen die dingen!
  Marit van de Velde
  Veva – Aankomend onderofficier maritiem
 • scalda drop
  Je werkt en leeft in een militaire omgeving en je bent aan boord van een varende eenheid altijd paraat voor een opdracht. Iets voor jou? Kies dan deze richting van onze opleiding Veiligheid en vakmanschap.

De opleiding Veiligheid en Vakmanschap bereidt je voor op je eerste functie binnen Defensie. Of je nu kiest voor een gevechtsfunctie of voor een functie in de techniek, in de ICT of in de verpleging, je wordt opgeleid in een écht vak. Het aantal opleidingsplaatsen wordt bepaald door het aantal stageplaatsen bij Defensie.

Tijdens de opleiding volg je een vakopleiding op mbo-niveau 2 of 3. Je kunt daarbij kiezen uit een aantal beroepsrichtingen: Maritiem, Logistiek en Grondoptreden.

Deze vakopleidingen worden gecombineerd met onderdelen die speciaal gericht zijn op een toekomst als militair bij Defensie. In de eerste maanden van de opleiding maak je kennis met de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht of de Koninklijke Marine. Je oriënteert je in deze fase verder op de door jou gekozen vakopleiding en op het opleidingsniveau. Tijdens de opleiding word je op school professioneel begeleid door docenten, waaronder militaire instructeurs die precies weten wat het werken bij Defensie inhoudt. De opleiding bestaat uit een afwisselend pakket van theorie en praktijk. Je sport veel en je werkt tijdens de opleiding hard aan je persoonlijke ontwikkeling. Je ontwikkelt competenties op zowel het civiele als het militaire vlak.

Stage herhaalt zich iedere keer. Je loopt 10 weken per jaar stage bij Defensie zodat je ervaart wat het betekent om straks als vakman of vakvrouw te werken in een militaire omgeving. Tijdens de stage voer je uit wat je op school geleerd hebt.

De toelatingseisen voor deze opleiding zijn:

 • een vmbo-diploma (k, g, tl);
 • een mbo-diploma niveau 2;
 • VOG (verklaring omtrent gedrag, deze aanvraag gaat middels een door Scalda verstrekt formulier na positief intakeresultaat);
 • SMA (medische keuring, deze aanvraag gaat middels een door Scalda verstrekt formulier na positief intakeresultaat).

Voorlichtingsrondes

Nadat je je hebt aangemeld voor deze opleiding, ben je verplicht een voorlichtingsavond bij te wonen. Wil jij een voorlichtingsavond bijwonen, meld je dan eerst aan voor deze opleiding. Klik op "Meld je direct aan" en doorloop de stappen. Je krijgt daarna van ons een uitnodiging voor de eerstvolgende voorlichtingsavond. 

Intake

Wanneer je bent aangemeld voor de opleiding en een voorlichtingsavond hebt bijgewoond, nodigen we je uit voor een intake. Hieraan voorafgaand hebben jij en je mentor of schooldecaan het Digitaal Doorstroomdossier (DDD) ingevuld. Daarnaast vragen wij je, voorafgaand aan het intakegesprek, een aanvullend vragenformulier in te vullen over je motivatie voor de gekozen opleiding. In het intakegesprek staat jouw keuze voor de opleiding centraal, evenals de wijze waarop wij je zo goed mogelijk kunnen helpen je mbo-diploma te behalen.

De intake van het College voor Uniformberoepen bestaat uit 3 onderdelen. Een sporttest, een terreinwerkles en een persoonlijk gesprek. Ook dien je een moodboard te maken welke je tijdens je persoonlijk gesprek presenteert aan de intaker(s).


Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Na het succesvol afronden van je opleiding, ben je nagenoeg verzekerd van een uitdagende baan als militair binnen je gekozen vakgebied. Om bij Defensie te kunnen werken, moet je de Nederlandse nationaliteit hebben en moet je medisch goedgekeurd worden. Bij Defensie word je intern verder opgeleid binnen je eigen vakgebied en krijg je de kans om je verder te ontwikkelen. Ondanks de vele interne carrièremogelijkheden, kan het zijn dat je er na een aantal jaren toch voor kiest om Defensie te verlaten. Dan heb je door je vakdiploma en werkervaring in ieder geval een ideale uitgangspositie bij het vinden van een nieuwe baan.

Podium 15 Middelburg

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.