Aankomend medewerker maritiem

 • Niveau 2

Als beroepsmilitair ben je sociaal vaardig en avontuurlijk aangelegd. Je gaat een uitdaging niet uit de weg en je bent bereid om hard te werken; ook aan je persoonlijke ontwikkeling. Je werkt bij Defensie: de Landmacht, Luchtmacht, of Marine. Defensie is een belangrijke werkgever waar vakmannen en -vrouwen met elkaar werken aan het handhaven van vrede en veiligheid.

Een aankomend medewerker Maritiem kan aan de slag gaan als matroos bij de operationele dienst (OD) bij de Koninklijke Marine. Binnen de operationele dienst aan boord van een marine schip zijn er drie vakdiensten te weten:

 • Operationele dienst operaties (ODOPS); Als matroos operaties werk je aan de veiligheid in het gebied rondom het schip. Je bent betrokken bij het opbouwen van zee- en luchtbeelden, bij luchtverdediging en onderzeebootbestrijding en bij helikopter- en vliegtuigdirectie.
 • Operationele dienst verbindingen (ODVB); Als matroos verbindingen ben je bezig met het onderhouden van de vele radio- en netwerkverbindingen op de navigatiebrug, de commandocentrale of in de verbindingscentrale van het schip.
 • Operationele dienst nautische dienst (ODND); Als matroos nautische dienst word je ingezet bij het aan- en ontmeren of ankeren van het schip, bij het manoeuvreren en varen op zee als roerganger en als uitkijk op de brug. Verder ben je in staat om hulpvaartuigen te besturen en kun je de kraan of tuigage bedienen bij het bevoorraden van het schip. Naast de specialistische onderdelen van het vak word je ook ingezet bij algemene scheepswerkzaamheden zoals het onderhoud aan boord en het bewaking van de veiligheid van het marine schip zowel op zee als in de haven.
Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Je werkt en leeft in een militaire omgeving en je bent aan boord van een varende eenheid altijd paraat voor een opdracht. Iets voor jou? Kies dan deze richting van onze opleiding Veiligheid en vakmanschap.

De opleiding is een vakopleiding op mbo-niveau 2. Tijdens de opleiding word je op school professioneel begeleid door docenten, waaronder militaire instructeurs die precies weten wat het werken bij Defensie inhoudt. De opleiding bestaat uit een afwisselend pakket van theorie en praktijk. Je sport veel en je werkt tijdens de opleiding hard aan je persoonlijke ontwikkeling. Je ontwikkelt competenties op zowel het civiele als het militaire vlak.

In de eerste drie maanden van de opleiding ligt de focus op wat het betekent om militair te worden binnen Defensie. De nadruk ligt daarbij op het leren van militaire basisvaardigheden, samenwerken en het werken in en aan een veilige werkomgeving. Tijdens de gehele opleiding ga je elke maand een week op stage naar Den Helder om het geleerde op school in de praktijk te brengen. In de eerste stageweken maak je kennis met de Koninklijke Marine en krijg je voorlichting over de vakdiensten waar je na je opleiding geplaatst kan worden. Stage herhaalt zich dus iedere keer. Sommige stages vinden plaats op de wal, maar er zijn ook stages waar gevaren wordt om je echt voor te bereiden om straks als vakman of vakvrouw te werken aan boord van een varende marine-eenheid. Je loopt 10 weken per jaar stage bij Defensie zodat je ervaart wat het betekent om straks als vakman of vakvrouw te werken in een militaire omgeving. Tijdens de stage voer je uit wat je op school geleerd hebt.

Keuzedelen 2017 /2018
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken (geschikt voor niveau 2)
 • Logistieke vakkennis en vaardigheden
 • Internationaal I: bewustzijn (interculturele) diversiteit
 • Digitale vaardigheden basis
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 2

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

De toelatingseisen voor deze opleiding zijn:  

 • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg;
 • een mbo-diploma niveau 1;
 • VOG (verklaring omtrent gedrag, deze aanvraag gaat middels een door Scalda verstrekt formulier na positief intakeresultaat);
 • SMA (medische keuring, deze aanvraag gaat middels een door Scalda verstrekt formulier na positief intakeresultaat).

Voorlichtingsrondes

Nadat je je hebt aangemeld voor deze opleiding, ben je verplicht een voorlichtingsavond bij te wonen. Wil jij een voorlichtingsavond bijwonen, meld je dan eerst aan voor deze opleiding. Klik op "Meld je direct aan" en doorloop de stappen. Je krijgt daarna van ons een uitnodiging voor de eerstvolgende voorlichtingsavond. Deze voorlichtingsavonden worden op de volgende data gehouden:

 • 21 december 2016
 • 1 februari 2017
 • 22 februari 2017
 • 22 maart 2017
 • 12 april 2017

Intake

Wanneer je bent aangemeld voor de opleiding en een voorlichtingsavond hebt bijgewoond, nodigen we je uit voor een intake. Hieraan voorafgaand hebben jij en je mentor of schooldecaan het Digitaal Doorstroomdossier (DDD) ingevuld. Daarnaast vragen wij je, voorafgaand aan het intakegesprek, een aanvullend vragenformulier in te vullen over je motivatie voor de gekozen opleiding. In het intakegesprek staat jouw keuze voor de opleiding centraal, evenals de wijze waarop wij je zo goed mogelijk kunnen helpen je mbo-diploma te behalen.

De intake van het College voor Uniformberoepen bestaat uit 3 onderdelen. Een sporttest, een terreinwerkles en een persoonlijk gesprek. Ook dien je een moodboard te maken welke je tijdens je persoonlijk gesprek presenteert aan de intaker(s). De intakes vinden plaats op één van de volgende data:

 • 28 maart 2017
 • 29 maart 2017
 • 30 maart 2017


Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Na het succesvol afronden van je opleiding, ben je nagenoeg verzekerd van een uitdagende baan als militair binnen je gekozen vakgebied. Om bij Defensie te kunnen werken, moet je de Nederlandse nationaliteit hebben en moet je medisch goedgekeurd worden. Bij Defensie word je intern verder opgeleid binnen je eigen vakgebied en krijg je de kans om je verder te ontwikkelen. Ondanks de vele interne carrièremogelijkheden, kan het zijn dat je er na een aantal jaren toch voor kiest om Defensie te verlaten. Dan heb je door je vakdiploma en werkervaring in ieder geval een ideale uitgangspositie bij het vinden van een nieuwe baan.

Podium 15 Middelburg

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.