Zilte Zeeuwse Zeebrokken winnaar zoektocht nieuwe Zeeuwse babbelaar

19 september 2018

De Zilte Zeeuwse Zeebrokken van Scalda studenten Jeffrey en Rafael zijn woensdag 19 september na lang beraad van de jury als winnaar uit de bus gekomen na een zoektocht van twee weken naar de nieuwe Zeeuwse Babbelaar.

Jeffrey Buijl en Rafael Rebaudo, derdejaars Food Lab Zeeland studenten van Scalda, bedachten en produceerden de nieuwe soort babbelaar. Zij kregen voor hun andere smaak (de zeewier babbelaar) ook nog een eervolle gastronomische vermelding van de deskundige jury. De juryleden waren lovend over de Zilte Zeeuwse Zeebrokken omdat de ziltige Zeeuwse smaak in de fudge-achtige karamel babbelaar heel goed naar voren komt. Bovendien is deze nieuwe smaak babbelaar goed in de markt te zetten door JB Diesch, de producent van de echte Zeeuwse ambachtelijke boterbabbelaars.

De jury bestaande uit Wilfred van Elzakker, (commercieel directeur van Agrimarkt), Corina Schoone, (voormalig deelneemster Heel Holland Bakt), Wouter Nolen (directeur van JB Diesch) en Rutger van der Weel (eigenaar en chefkok sterrenrestaurant Katseveer) waren enorm enthousiast over de diversiteit aan smaken, die een directe link met Zeeland moesten hebben die de studenten de afgelopen weken bedacht en geproduceerd hebben.

De echte Zeeuwse Boterbabbelaar wordt al sinds 1892 gebakken door JB Diesch uit Middelburg. Met slechts een paar ingrediënten; basterdsuiker, Zeeuwse roomboter, glucosestroop, zout, en water wordt dit authentieke snoepje nog op ambachtelijke wijze gemaakt. En inmiddels zijn de traditionele blikjes met Zeeuwse klederdracht waarin ze verpakt zijn, wereldberoemd. Maar hoe kan dit een snoepje van deze tijd blijven? Door met de dertien derdejaars Food Lab Zeeland studenten van Scalda aan de slag te gaan, die allemaal kei hard hebben gewerkt om nieuwe recepten voor de babbelaar te ontwikkelen, hoopte JB Diesch hier een antwoord op te vinden.

In oktober 2018 verschijnt het Zeeuwse Babbelaarboek waarin, naast de historie, recepten en verhalen over de Zeeuwse babbelaar, ook de link naar de toekomst, de nieuwe smaken en de samenwerking met de Food Lab Zeeland studenten, als een apart hoofdstuk opgenomen wordt. Tegelijkertijd komt er een ‘Limited Edition’ blikje op de markt met daarin de Zilte Zeeuwse Zeebrokken.

Omhoog