Zeeuwse inzending SMARTCirculair wint de publieksprijs!

22 juni 2021
SmartCirculair

Op woensdag 16 juni won projectgroep Viridis de publieksprijs van de SMARTCirculair Bouw Ontwerpchallenge 2021 met hun ontwerp voor een nieuw bezoekerscentrum voor Nationaal Park Oosterschelde. “Na wekenlang hard werken is de publieksprijs van ons, maar dit was nooit gelukt zonder jullie hulp. Daarom willen wij iedereen bedanken die op ons hebben gestemd!” aldus Sebastiaan Philipse, projectleider van Viridis.

Uitreiking
De uitreiking vond afgelopen woensdag voor een deel fysiek plaats in Amersfoort, een deel van de teams volgde de bekendmaking online. De juryprijs ging naar het ontwerp van de projectgroep van Rijn IJssel. Philipse: “We hadden graag willen winnen, maar feliciteren Rijn IJssel met de winst en met hun mooie ontwerp.”

Bouw Ontwerpchallenge

SMARTCirculair is een nationale wedstrijd waar elke mbo-school aan mag deelnemen. Scalda in Vlissingen deed mee met Bouwkunde, Infra-GWW en Mediavormgever. Deze groep studenten, werkend onder de naam Viridis, hebben met alleen een locatie en een paar kleine eisen het gehele ontwerp en keuze van materialen bedacht. De uitdaging om het duurzaamste gebouw te ontwerpen zijn zij aangegaan.

Het ontwerp

Veel mensen zijn zich niet bewust van de schoonheid van de Schelde Delta. Team Viridis heeft deze schoonheid terug laten komen in het ontwerp voor het bezoekerscentrum. Het ontwerp is gebaseerd op onze verdediging tegen de zee. De paalhoofden die als stroombrekers leiden naar een reserveonderdeel van de Oosterschelde kering. Een wandeling door de ronde torens is als een wandeling door het Deltagebied. Eigenlijk is het bezoekerscentrum een museum en een belevingscentrum in één met een prachtig uitzicht boven en onderwater. Het ontwerp laat de twee werelden in elkaar overvloeien.

Omhoog