Zeeuwse bakkers(studenten) strijden om drie trofeeën

9 maart, 2017
Zelfstandig werkend bakker

Op dinsdag 14 maart krijgen bakkers én bakkersstudenten de kans om te strijden voor drie verschillende trofeeën. Op de Scaldalocatie Podium in Middelburg strijden ’s morgens de 10 beste bolusbakkers van Scalda College voor Brood en Banket om de  Bolustrofee voor aanstormend talent. Ook Zeeuwse bakkers kunnen strijden om een Bolustrofee. Verder bieden  Zeeuwse bakkers hun producten aan ter keuring. De beste wint de Zeelandtrofee.

De Zeelandtrofee wordt gewonnen door de bakker die de beste resultaten behaald in drie categorieën:

  • De beste Zeeuwse bollenbakker. De bakkers moeten hiervoor vier witte bollen, 4 rozijnenbollen en 4 bruine bollen inleveren.
  • De beste Zeeuwse broodbakker. De bakkers moeten hiervoor 2 hele broden, grof volkoren busvloerbrood of busbrood inleveren.
  • De beste Zeeuwse bolusbakker. De bakkers moeten hiervoor 8 bolussen van 80 gr. per stuk inleveren.                                                                          

In de strijd om de twee Bolustrofeeën gaat het uiteraard om de bakker en bakkersstudent die de beste bolussen heeft ingeleverd.

Zeeland
Bakkers én bakkersstudenten vanuit heel Zeeland hebben zich in kunnen schrijven voor de  wedstrijden. Er doen zo’n 25 Zeeuwse bakkers én 10 studenten van Scalda College voor Brood en Banket mee. Een blinde keuring heeft al plaatsgevonden voor de  bakkers die meedoen voor de Bolustrofee.

Jury
De bakkers starten ’s ochtends vroeg. Rond 11 uur moeten alle gebakken producten ingeleverd zijn en begint het werk voor de jury. De jury staat onder leiding van Meester Boulanger Mark Plaating van Zeelandia. De producten worden beoordeeld op uiterlijk, smaak, kleur, korst en kruim, geur, structuur, vorm, gelijkheid enz. Uiteindelijk wordt rond 18:00 uur bekend wie er met de prijzen vandoor gaan.