Vluchtelingen zetten leraren aan het werk

4 februari, 2016

Het aantal inburgeringsklassen Scalda is de afgelopen drie jaar vervijfvoudigd. Om de groei te kunnen bijbenen hebben we veertien nieuwe docenten aangenomen. De groei van het aantal klassen komt door het toenemende aantal vluchtelingen in ons land.

In het schooljaar 2013-2014 geven we nog les aan 6 groepen inburgeraars, dit jaar eindigt de teller waarschijnlijk op 31. Om al die groepen les te kunnen geven hebben we veel meer NT2-docenten nodig, leraren met een bevoegdheid om Nederlands te geven aan anderstaligen.

We hebben naast de 16 van deze NT2-docenten die er al werkten, nog eens 14 nieuwe docenten aangenomen die ze zelf laten omscholen. Het gaat voornamelijk om mensen die al een pabo-diploma hebben en daarom relatief makkelijk omgeschoold kunnen worden. 

De opleiding tot NT2-docent kon normaal gesproken niet in onze provincie gevolgd worden, nu  is geregeld dat een docent van de Brabantse Fontys Hogeschool naar Zeeland komt om les te geven aan de groep nieuwe docenten. De nieuwe docenten worden nog omgeschoold, maar zijn ook al begonnen met lesgeven.