Update maatregelen COVID-19 - 1 juni 2021

1 juni, 2021

We kunnen ons voorstellen dat ook onze studenten er heel erg naar verlangen om het gewone leven weer op te pakken: thuis, in hun vrije tijd, op school en in het werk. Onze overheid kondigt momenteel allerlei verruimingen aan van de coronamaatregelen. In deze nieuwsbrief informeren we je over het gebruik van zelftesten voor studenten.

De overheid heeft besloten voor docenten en studenten gratis zelftesten ter beschikking te stellen. In dit artikel geven we je informatie over het ‘waarom’ en het ‘hoe’ van deze overheidsmaatregel.

Zelftesten

Zelftesten bestellen
Vanaf 31 mei kunnen studenten de zelftesten bestellen op www.zelftestonderwijs.nl. Studenten kunnen op deze website inloggen met hun Scalda inloggegevens. De bestelde testen worden naar het woonadres van de student opgestuurd. De zelftesten zijn anders dan de test bij de GGD. Het wattenstaafje hoeft niet zo diep je neus in en je kunt de uitslag aflezen na 15-30 minuten.

Bestelinstructies

  1. Ga naar www.zelftestonderwijs.nl
  2. Klik op de knop ‘login met instellingsaccount’
  3. Type ‘Scalda’ in de werkbalk zoeken en klik vervolgens op de knop ‘Scalda’
  4. Klik op de knop ‘zelftest aanvragen’
  5. De student wordt nu gevraagd om zijn/haar gegevens in te vullen en de bestelling te plaatsen
    Let op: na het plaatsen van de bestelling kun je een ‘internal server error’ melding krijgen – dit is een foutje in het platform. De bestelling wordt wel verwerkt. Studenten kunnen dit checken door te klikken op de knop ‘mijn account’ rechtsboven op het scherm

Lukt het niet om in te loggen op de website? Studenten kunnen in dat geval contact op met de servicedesk IV ([email protected]). Voor overige vragen kunnen zij terecht bij de veelgestelde vragen op de website. Staat een vraag er niet tussen, dan kan de student terecht bij het serviceteam ([email protected]).

Waarom zou een student zichzelf testen?
Veel mensen, zeker jongeren, hebben in het algemeen geen of weinig last/klachten van een Corona-besmetting. Zij kunnen echter het virus, zonder dat ze dat zelf merken, toch doorgeven aan andere mensen, die er wel erg ziek van kunnen worden. Nu de samenleving weer verder opengaat, gaan we elkaar steeds vaker weer ‘in het echt’ ontmoeten – op school en op het werk, thuis en in de vrije tijd. De zelftesten zijn bedoeld als extra hulpmiddel om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Hoe werkt het?
Op www.zelftestonderwijs.nl vind je alle informatie over het bestellen en het gebruiken van de zelftesten.

Belangrijk om te weten:

Zelftest = vrijwillig
De zelftest is niet verplicht. Studenten hebben geen zelftestbewijs nodig om toegang te krijgen tot de gebouwen van Scalda.

Geen klachten = zelftest
De student voert de zelftest uit juist wanneer hij/zij geen klachten heeft. Als de uitslag van de zelftest negatief is, heeft de student extra zekerheid dat hij/zij het virus niet ongemerkt bij zich draagt. Als de zelftest een positieve uitslag laat zien, dan moet de student zich laten testen bij de GGD en thuisblijven tot de uitslag van de GGD test bekend is.

Gezondheidsklachten = GGD test
Als een student gezondheidsklachten heeft die op Corona wijzen, dan moet de student zich laten testen bij de GGD en thuisblijven tot de uitslag van die test bekend is.

Andere maatregelen blijven van kracht
De zelftest is een aanvullend hulpmiddel, alle andere maatregelen (regelmatig handen wassen, anderhalve meter afstand houden, mondkapje dragen wanneer je je verplaatst binnen de school) blijven van kracht.