Taalcursist van Scalda verkozen tot Zeeuwse TaalHeld

11 oktober 2018
Taalcursist van Scalda verkozen tot Zeeuwse TaalHeld

Godelieve Boerman uit IJzendijke, Rita Geensen uit Middelburg en Anne-Lies Peijnen uit Goes zijn verkozen tot de drie TaalHelden van Zeeland. TaalHelden zijn mensen die zich op hun eigen manier inzetten voor taal. Met de regionale TaalHeldenverkiezingen vraagt de Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Chris Dekker, wethouder uit Middelburg overhandigde de TaalHeldenprijzen tijdens de provinciale dag van de taalvrijwilliger op 29 september 2018.

TaalHeldenverkiezing

Boerman is gekozen als taalheld in de categorie Taalcursist en volgt taallessen bij Scalda. Na het overlijden van haar man moest ze nog meer op eigen benen staan en heeft ze beter leren lezen en schrijven. Ze zegt: “Jongens doe er wat aan. Je kunt denken het komt wel, maar als je alleen komt te staan, dan moet je. Ik had geen keuze. En het heeft me heel veel opgeleverd. Ik sta nu veel sterker in mijn schoenen. En ik geniet ervan dat ik nu kan wegdromen in een boek. Ik wil iedereen aanmoedigen om die stap te zetten en lessen te gaan volgen.”

Geensen is gekozen in de categorie Taalbegeleider. Zij is de eerste taalvrijwilligster die via Taalhuis Walcheren een Nederlandse vrouw begeleidt om beter te leren lezen en schrijven. Pijnen is verkozen in het categorie Bruggenbouwer. Ze wil migranten helpen de Nederlandse taal te leren om hen zelfstandig in de maatschappij te laten functioneren.

Alle regionale TaalHelden dingen in januari mee naar de prijs van de landelijke TaalHeldenverkiezing.

TaalHeldenprijs

Sinds 2015 reikt Stichting Lezen & Schrijven de TaalHeldenprijzen uit. Deze zijn destijds in het leven geroepen als eerbetoon aan de inzet van onze oprichter H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden. De TaalHeldenprijzen zijn in het leven geroepen om mensen die bijzonder actief zijn op het gebied van laaggeletterdheid in het zonnetje te zetten en ze te bedanken voor hun inzet. De prijzen worden uitgereikt aan mensen die uitblinken in successen, daadkracht en inspiratie en helpen aan een geletterd Nederland.

Er zijn drie categorieën TaalHelden:
• Taalcursist: een (voormalig) laaggeletterde taalcursist en/of Taalambassadeur;
• Taalbegeleider: een persoon die lees– en schrijfcursisten begeleidt;
• Bruggenbouwer: een persoon die of samenwerkingsverband dat zich inzet om mensen en organisaties aan elkaar te verbinden in de aanpak van laaggeletterdheid.

Voorafgaand aan de landelijke uitreiking, vindt de uitreiking van de Provinciale TaalHeldenprijs plaats, waarbij in elke provincie TaalHelden worden genomineerd en verkozen. De 36 provinciale winnaars gaan door als nominaties voor de landelijke prijzen.

Foto: Suzannah Vree

Omhoog