Succesvolle jeugddebatten bij Scalda in Goes en Terneuzen

14 maart, 2017

Na een geslaagd jeugddebat op dinsdag 7 maart op de Scalda locatie Bessestraat in Goes, waarbij ongeveer 50 studenten aanwezig waren, is ook het jeugddebat van afgelopen vrijdag op de locatie in Terneuzen een succes geweest. Op de locatie Vlietstraat deden zo’n 100 studenten mee aan het jeugddebat.

De acht grotere partijen waren uitgenodigd, waarop er zes gereageerd hebben. Op allebei de dagen waren PvdA, VVD, GroenLinks, SP, D66 en het CDA aanwezig. Beide dagen werd er actief gedebatteerd door zowel de studenten als de deelnemende partijen. Na afloop van het debat werden er steeds twee winnaars uitgekozen. Zij wonnen niet alleen omdat ze hun meningen goed wisten te onderbouwen, maar ook omdat ze opvielen door hun leuke en levendige deelname.

Het debat werd ingeleid door een kort filmpje van Tim Hofman, waarin hij de studenten probeert over te halen om te gaan stemmen. Vervolgens kregen de aanwezigen van de partijen de kans om in precies één minuut hun partij te pitchen, om de studenten over te halen om op hun te stemmen. Na de pitches werden er drie stellingen gegeven, waarop de partijen aan konden geven of zij het hier mee eens of oneens waren en waarom. Hierna volgde het gezamenlijke debat met de studenten over vier verschillende stellingen.

De studenten bleken het er vrijwel allemaal over eens te zijn dat de studiebeurs teruggebracht moet worden en over de stelling dat ouderen euthanasie mogen en kunnen plegen als zij vinden dat hun leven voltooid is waren de meningen ook gelijk. Maar bij de stelling, dat burgers het laatste woord moeten hebben bij de opvang van vluchtelingen in hun woonplaats, zag je dat de meningen juist meer verdeeld waren.

Mooi om te zien was, dat ondanks dat de verschillende meningen van studenten onderling maar natuurlijk ook van de politieke partijen niet altijd helemaal overheen kwamen, toch iedereen respect voor elkaar bleef houden. Samen hebben de studenten veel op kunnen steken van de aanwezige partijen en zeker ook van elkaar. De jeugddebatten waren dan ook een groot succes.