Scalda Terneuzen leidt al 50 jaar professionals op voor de procesindustrie

29 november 2019

Op vrijdag 29 november vierde Scalda in Terneuzen het vijftig jarig bestaan van de opleiding Procestechniek. Al 50 jaar leidt de mbo-instelling professionals op die direct aan de slag gaan bij diverse bedrijven in de regio. Ook werd tijdens het evenement de nieuwe waterzuiveringsinstallatie onthuld, die mede mogelijk is gemaakt door een donatie van Dow Terneuzen.

Al 50 jaar leidt Scalda en haar voorgangers jongeren op tot kundige procesoperators die ervoor zorgen dat fabrieken altijd veilig blijven draaien. De opleiding is in de loop van de tijd wel wat veranderd. Véronique van de Reijt, directeur Techniek en Maritiem bij Scalda: “De grootste verandering is dat we vroeger voornamelijk klassikaal lesgaven. Tegenwoordig hebben wij een eigen proeffabriek met allerlei installaties, die overeenkomen met die van fabrieken hier in de regio. Met praktijkgericht onderwijs stomen wij studenten nog beter klaar voor het toekomstige werkveld en werken we nauw samen met diverse bedrijven in de regio zoals Dow, Yara, Trinseo, Cargill et cetera. Zo kunnen wij met onze opleiding tijdig inspringen op de nieuwste ontwikkelingen in de procestechniek.”

Grote vraag naar procesoperators
Neldes Hovestad, Site Leader van Dow Terneuzen, is blij met de opleiding procestechniek in Zeeland: “Goede scholing en uitgebreide opleidingsmogelijkheden zijn goed voor de Zeeuwse industrie en onze organisatie. Daarom werken wij al meer dan 40 jaar intensief samen met het Scalda. En dat blijven we ook in de toekomst doen, want binnen Dow Terneuzen zijn er volop mogelijkheden voor zowel technische professionals als commerciële talenten. Eén van de interessante ontwikkelingen voor de operators van de toekomst zijn de inzet van drones voor het uitvoeren van inspecties. Het maakt het werk niet alleen veiliger, maar met de data kunnen we ons onderhoud nog verder verbeteren.”

Inspelen op nieuwe ontwikkelingen
Met een donatie van Dow Terneuzen is recent een waterzuiveringsinstallatie aangeschaft voor de proeffabriek van Scalda in Terneuzen. De keuze voor een waterzuiveringsinstallatie ligt voor de hand. Neldes Hovestad: “Ze krijgen in de opleiding te maken met water zuiveren in de theorie, maar nu kunnen ze ook op kleine schaal oefenen in de praktijk. Vanuit Dow kunnen we hiervoor expertise leveren indien gevraagd.” Véronique van de Reijt is blij met de uitbreiding van de proeffabriek: “Duurzaamheid en het milieu zijn belangrijke thema’s binnen de procesindustrie. Veel procestechniekbedrijven, zo ook Dow, beschikken tegenwoordig over een eigen waterzuiveringsinstallatie om het afvalwater te reinigen dat vrij komt tijdens de productieprocessen. Met deze nieuwe installatie maken studenten alvast kennis met dit proces en leren ze het belang van verantwoord omgaan met afvalstromen.”

Extra donatie
Tijdens het evenement maakten Yara en Emerson bekend dat zij in 2020 het procesbeheersingssysteem in de proeffabriek van Scalda in een nieuw jasje gaan steken. Op deze manier kunnen de studenten in de proeffabriek ervaren en leren hoe te werken in een fabriek zoals die van Yara.

Omhoog