Scalda studenten winnen 5 medailles op het NK voor vakmanschap waarvan twee gouden!

20 maart, 2017

Afgelopen weken deden 10 Scalda studenten van 6 opleidingen mee aan de Nationaal Kampioenschappen voor beroepen. Tijdens de finale in de RAI, afgelopen donderdag tot en met zaterdag, deden 7 Scalda studenten van 4 opleidingen mee aan Skills The Finals. Vorige week vonden er ook wedstrijden plaats buiten de RAI, waaraan 3 Scalda studenten van 2 opleidingen meededen. De Scalda studenten wisten gezamenlijk 5 medailles binnen te halen, waarvan 2 gouden, 2 zilveren en 1 bronzen.

Studenten Ezra de Fretes (opleiding Autotechnicus) en Alanis Bouman (opleiding Verkoper) wisten de titel ‘Nationaal Kampioen’ binnen te slepen. Zij wonnen beiden een gouden medaille. Studenten Bart Leeflang (opleiding Restauratietimmerman) en Mark Tramischus (opleiding Verkoper) scoorden een zilveren plak. Student Ayca Grim werd derde tijdens het NK opleiding Kapper.

 “Dit is serieus leuk!”, aldus Mark op de tweede dag van de driedaagse finale. Ondanks dat de opdracht aanvankelijk behoorlijk theoretisch leek, wist hij toch een tweede plaats te behalen en werd zijn doorzettingsvermogen beloond. Medestudent Alanis had er een ‘goed gevoel’ over. Zij mag zich ‘De beste mbo’er voor de opleiding Verkoper’ noemen. Ook Autotechnicus Ezra de Fretes sleepte een gouden medaille binnen. “Twee nationaal kampioenen, in totaal 5 medailles op 10 deelnemers. Een prestatie waar we als Scalda ontzettend trots op zijn!” aldus Bianca van der Meijden, Skills coördinator binnen Scalda. “Het zijn pittige dagen waar ook de nodige emoties bij komen kijken. Naast de euforie van de winnaars zijn er ook teleurstellingen te verwerken. Iedere student doet zijn uiterste best en het is jammer wanneer dit dan niet beloond wordt met een prijs. Maar, voor ons zijn de deelnemers allemaal kanjers. Ze behoren sowieso bij de beste beroepsbeoefenaars van Nederland, dat is al een hele prestatie op zich!”

Aan Skills Heroes The Finals doen zo’n 410 mbo-talenten uit heel Nederland mee. Zij strijden in 48 wedstrijdrichtingen om de titel beste vakman, vakvrouw of vakteam. Meedoen aan de vakwedstrijden betekent voor studenten dat zij een bijzondere leerervaring hebben die goed is voor de vakmanschapsontwikkeling en de persoonlijke vorming. Een aantal winnaars, waaronder Ezra de Fretes van de opleiding Autotechnicus, krijgen de kans om zich te selecteren voor het WK voor beroepen dat in oktober in Abu Dhabi gehouden gaat worden. Hiervoor moeten studenten aan een aantal criteria voldoen. “Uiteraard gaan we hier hard ons best voor doen”, aldus begeleider van Ezra, Scalda docent Eddy Kerkhove.