Scalda-student ontwerpt 'voetbalgoals' voor afval

18 juli, 2016

Scalda-studente Nathalja van Dam (22) bedacht oplossingen om haar mede-studenten aan te sporen hun afval op te ruimen. Nathalja ergert zich vaak aan sigarettenpeuken, blikjes en koffiebekers op het schoolplein van Scalda in Vlissingen. Haar school zag het probleem ook.

Samen met de campagne Schoon Zeeland werd het Project Zwerfafval opgezet. "Het idee was om studenten met posters en voetstappen op de vloer aan te zetten om hun afval in de prullenbak te gooien", zegt projectleider Rob Duijm.

Studenten van de opleiding mediavormgeving werden ingezet om het promotiemateriaal te ontwerpen. Maar een paar posters is niet genoeg, vond Nathalja. Als je jongeren wilt aansporen om hun afval op te ruimen, dan moet je creatiever zijn. Nathalja ontwierp een vangnet dat op een kliko geplaatst kan worden.

Voetbalgoal
 "Het lijkt op een voetbalgoal. Dat leek me toepasselijk, omdat hier veel jongens in het gebouw in Vlissingen zitten." Ze stelde voor om gaten in de statafels te maken.

"Veel jongeren zijn lui, en hebben geen zin om naar de prullenbak te lopen. Zo kunnen studenten het afval direct weggooien." Voor de sigarettenpeuken bedacht ze een stemkastje, met twee vakjes. "Door hun peuk erin te gooien, kunnen ze anoniem stemmen op Donald Trump of Hillary Clinton."

Samen met studenten bouwkunde en werktuigbouwkunde zorgde ze dat haar ideeën echt gemaakt werden. Dat is gelukt: de statafels op het schoolplein hebben een gat, met een vuilnisbak eronder. En de vangnetten en stemkastjes komen ook op school te staan.