Scalda start project Cooking @ Sea

14 september 2017

Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie gaat in november 2017 van start met het internationale project Cooking@Sea (C@S). Het project Cooking@Sea heeft een subsidie ontvangen van het Europese programma Erasmusplus. Het project doelt op de langere termijn op de promotie van de opleiding en het beroep kok, invulling van vacatures, duurzaam koken én promotie van het regionale product.

In de provincie Zeeland is een tekort aan koks, zowel kwantitatief als kwalitatief. Zeeland kenmerkt zich door een hoge dichtheid aan (sterren)restaurants, maar het tekort aan koks is een probleem met gevolgen voor de economie van Zeeland. Terwijl snelle ontwikkelingen zijn ingezet, betreft het beroep en de (nieuwe) producten waarmee de koks aan de slag zijn in restaurants.

Bij het project C@S zijn verschillende internationale partners en kustregio’s aangesloten (Cornwall - UK, Calais - Frankrijk, Torres Vedras - Portugal, Valencia - Spanje en Hiiumaa - Estland). Zij kennen een economische structuur zoals in Zeeland en de problematiek van de gastronomisch/toeristische economie is ook gelijk aan die van Zeeland. Binnen het project worden internationaal de toekomstbestendige skills van het beroep kok benoemd, waarna internationaal de beroepsopleidingen worden vernieuwd. Regionale en duurzame producten staan binnen het project centraal, want daarmee worden ook de regio’s, die betrokken zijn in het project gepromoot. De betrokken docenten worden door internationale docenten getraind in de nieuwe skills en het project wordt omlijst met drie C@S-kookfestivals: regionale evenementen met koks, koken en regionale producten. Het laatste festival wordt in Zeeland georganiseerd.

Op 6 en 7 november is een officiële en feestelijke start georganiseerd door het projectteam van Scalda. De internationale partners, de regionale partners FoodLab, Zilte Academie Zeeland, Zilte-E en gedeputeerde Jo-Annes de Bat zullen daarbij aanwezig zijn.

Omhoog