Scalda start Praktijkroutes in omgeving Goes

15 juli 2021

Scalda start komend schooljaar met de Zeeuwse Praktijkroute Horeca-Toerisme en Zeeuwse Praktijkroute Economie in de omgeving van Goes. Deze Praktijkroutes zijn op Walcheren en in Zeeuws-Vlaanderen al een aantal jaar te volgen. Een opleiding in de Praktijkroute volgen houdt in dat studenten een leertraject doorlopen waarin ze vanaf dag één aan de slag gaan in de praktijk en niet meer op een schoollocatie komen. De studenten worden in het bedrijf gecoacht door een docent van Scalda en een praktijkopleider van de organisatie.

Na de positieve ervaringen van de Praktijkroutes op Walcheren en in Zeeuws-Vlaanderen heeft Scalda besloten deze vorm van opleiden ook aan te bieden in de omgeving van Goes. Voor studenten betekent dit dat zij niet meer perse naar Middelburg moeten om een opleiding binnen de horeca, toerisme, handel en ondernemen of economie en administratie te volgen. Zo’n 12 organisaties hebben zich aangesloten aan de Praktijkroutes in de omgeving Goes. De bedrijven nemen de studenten van Scalda als ‘medewerker in opleiding’ op in hun organisatie. De studenten leren op de werkvloer en kunnen gebruik maken van lessen die bij één van de leerbedrijven door vakdocenten van Scalda worden gegeven. Mensen die praktijkgericht zijn en graag direct de handen uit de mouwen steken kunnen door de Praktijkroute een diploma op niveau 2, 3 of 4 halen zonder nog op een schoollocatie te komen. De Praktijkroute is daardoor dus ook geschikt voor mensen die zich willen omscholen, herintreders en vijftigplussers die zichzelf niet meer in de traditionele schoolbanken zien zitten.

Leren via een praktijkroute is een nieuwe en moderne vorm van leren die landelijk steeds meer aandacht krijgt. Het biedt studenten verschillende voordelen: er is geen minimumaantal studenten nodig, de student leert op maat hoe het werkelijk gaat in een bedrijf en het is geschikt voor meerdere doelgroepen.

Ook voor bedrijven is deze manier van opleiden aantrekkelijk. Het bedrijf heeft meer invloed op de inhoud van de opleiding. De student is als ‘medewerker in opleiding’ beter en meer betrokken en gemotiveerd. In september starten al zo’n 15 nieuwe studenten aan een opleiding in de Praktijkroute bij een bedrijf in Goes. Het hele jaar door kunnen nieuwe studenten starten.

Omhoog