Scalda start met pilot voor brede niveau 1 en 2 opleiding techniek

16 juni 2020
Specialiseren in de windenergie bij Scalda

De keuzemogelijkheden voor het volgen van een technische voltijdse (BOL) mbo opleiding niveau 1 en 2 zijn in Zeeland erg beperkt. Daar wil Scalda verandering in brengen. Daarom starten we in september met een pilot in Terneuzen, Vlissingen en Goes voor het ontwikkelen van een brede opleiding techniek op niveau 1 en 2. Een ideale vervolgstudie voor een vmbo-basis leerling of voor studenten die doorstromen vanuit het entreeonderwijs (niveau 1) en interesse hebben in techniek.

De pilot bestaat uit een breed tussenjaar of halfjaar waarin studenten les krijgen in alle facetten van de techniek zoals ICT, Maintenance (onderhoud) en Bouw. Hiermee geven we studenten de tijd om hun talenten te ontdekken en zich te ontwikkelen om daarna een meer gefundeerde keuze te maken waar zij zich verder in willen specialiseren. We hopen hiermee meer leerlingen te interesseren in een opleiding in de techniek.

Waarom een brede techniekopleiding

Het aantal BOL (voltijds) niveau 1 en 2 opleidingen op het gebied van techniek zijn beperkt, waardoor er weinig doorstroommogelijkheden zijn vanuit de Basisberoepsgerichte leerweg en het Entreeonderwijs. Een voorbeeld daarvan is de Vakmanschapsroute CTT (Centrum voor Top Techniek), waarin leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf leerjaar 3 een doorlopende leerlijn volgen. Binnen de Vakmanschapsroute CTT zijn ook leerlingen met een basisopleiding. Voor deze leerlingen en studenten van het Entreeonderwijs zijn weinig mogelijkheden om een hun opleiding te vervolgen, of zij moeten kiezen voor werken en leren (BBL). Volgens de werkgevers in de regio is wel behoefte aan een technische en industriële BOL-niveau 1 en 2 opleiding binnen Scalda, waar leerlingen van zowel binnen als buiten de vakmanschapsroute in kunnen stromen.

Inschrijven

Studenten die de Entreeopleiding niveau 1 volgen kunnen doorstromen in de brede opleiding techniek niveau 2. Ze blijven ingeschreven bij Entree. Reguliere leerlingen vanuit het vmbo of vanuit de Vakmanschapsroute schrijven zich in voor een reguliere niveau 1 en 2 opleiding zoals medewerker service en support (ICT) of medewerker technische dienst (Bouw) en bijbehorend crebo. Zij volgen vervolgens wel het techniek brede tussenjaar / half jaar en specialiseren zich daarna in de studie van hun keuze of kunnen overstappen naar een andere technische niveau 1 of 2 opleiding.

Omhoog