Scalda schaft elektrische auto aan als lesmateriaal
Scalda zet met de aanschaf van een eerste volledig elektrische auto een nieuwe stap in het vernieuwen van het onderwijs op het gebied van motorvoertuigentechniek. De toenemende complexiteit van de software in auto’s en de grote groei van het aantal elektrische auto’s op de weg vraagt nieuwe kennis en vaardigheden van een autotechnicus. Met de aanschaf van deze auto speelt Scalda in op deze veranderingen en leidt zij studenten op tot autotechnicus van de toekomst. De aanschaf van deze auto wordt mede mogelijk gemaakt door Enduris, die de auto beschikbaar stelt, en door een bijdrage vanuit de Provincie Zeeland.
Veronique van de Reijt, directeur Techniek bij Scalda: “Studenten motorvoertuigentechniek van Scalda kunnen vanaf volgende week zelf ervaren welke techniek er allemaal in een volledig elektrische auto zit en leren hiermee werken. Het werken met een elektrische auto is namelijk heel anders dan het werken aan een auto met een brandstofmotor. De werkzaamheden veranderen van onderhoud plegen aan de hele auto, naar bijvoorbeeld het vervangen van een batterij en reparatie aan batterijen en elektromotoren.” Naast deze veranderingen wordt de software in (elektrische) auto’s ook steeds complexer. Dat vraagt kennis en vaardigheden op het gebied van ICT en elektrotechniek. Denk aan het op afstand uitlezen en aansturen van de auto, smart charging en andere nieuwe technische ontwikkelingen. “Voor al deze ontwikkelingen zijn veel nieuwe vakmensen nodig en die leiden wij op, aldus Veronique.”
Het werken aan een elektrische auto is niet helemaal nieuw voor de studenten van Scalda. Zij leren via diverse trainingsmodules momenteel de fijne kneepjes van het vak en doen ervaring op met werken aan een hybride auto, die voor een deel elektrisch wordt aangedreven.
Samen werken aan vernieuwend onderwijs
De aanschaf van deze auto wordt mede mogelijk gemaakt door Enduris, die de auto beschikbaar stelt. Gido Willemse, manager klant & markt: “We willen graag samenwerken aan een leefwereld vol nieuwe energie. Dat betekent samenwerken met belangrijke Zeeuwse partners waaronder Scalda om de energietransitie te versnellen. Als netbeheerder hebben we een maatschappelijke functie en zijn we vanzelfsprekend ambassadeur van de energietransitie.” Daarnaast ontving Scalda ook een bijdrage van Provincie Zeeland. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat: “Om de energietransitie echt van de grond te krijgen, moet de arbeidsmarkt zich daar ook op gaan aanpassen. En dat begint bij opleiden. Met deze elektrische auto kunnen studenten zich nog beter bekwamen in hun vak. Dat is goed nieuws voor iedereen met een elektrische auto.”