Scalda leidt studenten techniek op tot T-shaped professional

16 juni 2020

Bedrijven vragen steeds vaker breed opgeleide technici, die naast kennis van hun eigen vakgebied, ook de basiskennis van andere vakgebieden beheersen. Daarom start Scalda met vier technische opleidingen (Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Maintenance en Motorvoertuigentechniek) een nieuw opleidingsconcept. Studenten volgen een deel van de opleiding samen les, leren werken in multidisciplinaire teams en werken samen aan projecten. Zo leidt Scalda de studenten op tot de technicus van de toekomst, oftewel de T-shaped professional waar bedrijven steeds meer om vragen.

De studenten starten in het eerste jaar in een gemengde klas in Vlissingen of in Terneuzen (studenten Motorvoertuigentechniek starten alleen in Vlissingen). Zij werken samen aan diverse projecten, waarbij zij elk hun eigen opleiding vertegenwoordigen. Denk aan werken aan een windmolen, een elektrische auto of een drone. Zo leren ze van en met elkaar. Uiteraard krijgen studenten naast de algemene, gezamenlijke vakken, ook les in de studierichting die zij hebben gekozen.

Na anderhalf jaar vervolgen de studenten hun studie in de door hen gekozen vakrichting. Voor studenten Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Motorvoertuigentechniek betekent dit dat zij de studie in Vlissingen vervolgen. De opleiding Maintenance ronden zij af in Terneuzen. Twijfelt een student gedurende het eerste anderhalf jaar over zijn of haar keuze? Dan is er een mogelijkheid om zonder studievertraging over te stappen naar één van de andere drie opleidingen. En als een student toch liever doorstroomt naar een bol niveau 3 opleiding dan kan hij of zij in Terneuzen diplomeren voor maintenance of in Vlissingen voor motorvoertuigentechniek.

Scalda speelt hiermee in op de toenemende vraag naar technici die naast goede kennis van hun eigen vakgebied, ook goed kunnen samenwerken in multidisciplinaire teams en basiskennis hebben van aangrenzende vakgebieden. Daarnaast hoopt Scalda hiermee meer leerlingen van het vmbo te kunnen interesseren voor een opleiding in de techniek.

Omhoog