Scalda haakt aan bij Dag van de Duurzaamheid

8 oktober 2019

Een belangrijk aandachtspunt bij Scalda is het inbedden van duurzaamheid in het onderwijs en in de opleidingen alsook het samenwerken met bedrijven en organisaties op het gebied van duurzaamheid. Scalda haakt als vanzelfsprekend aan bij de landelijke dag van de duurzaamheid op 10 oktober aanstaande en organiseert tal van activiteiten voor haar studenten en medewerkers.

Opening elektrische laadpaal
Scalda heeft een oplaadpunt voor elektrische auto’s bij haar locatie aan de Edisonweg in Vlissingen. Met het plaatsen van de dubbele laadpaal wordt gehoor gegeven aan één van de uitkomsten van het onderzoek van Scalda studente Ashley Tijink onder medewerkers van Scalda. Het betreft een pilot van een jaar. Daarna wordt bekeken of het aantal laadpalen wordt uitgebreid. De feestelijke opening is om 13.15 uur.

Kick-off Finding ROOTS
Finding ROOTS is een actieprogramma voor jongeren over leiderschap en duurzaamheid bedoelt voor studenten die in beweging willen komen voor het klimaat. Om 16.00 uur is de kick-off bij Scalda in Middelburg (ZEP, Podium 15).
Finding ROOTS is een coproductie van Switch/ZB, ZMF, Scalda, HZ University of Applied Sciences en de jongerendenktank JouwZeeland en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Plogging
CIOS-studenten maken Goes schoner met behulp van “plogging”. Plogging is de nieuwe fitnesstrend uit Zweden dat hardlopen combineert met afval opruimen. Plogging is een samenvoeging van de woorden ‘plocka’ (pakken in het Zweeds) en ‘joggen’. Als je 10 oktober in Goes bent dan zie je het daadwerkelijk om je heen: CIOS-studenten die tijdens het hardlopen even bukken en afval opruimen in een vuilniszak. Ook de Entreestudenten in Middelburg besteden aandacht aan duurzaamheid tijdens hun sportlessen. Zij gaan aan de gang met “wogging”. Dit is al lopend (walking) zwerfafval opruimen op straat.

Documentaire Before the Flood over de impact van klimaatverandering
Op verschillende locaties (CineCity in Vlissingen, De Vinci in Goes en Bio Base in Terneuzen) krijgen de eerstejaars studenten de documentaire ‘Before the Flood’ te zien.
National Geographic bracht deze veel besproken documentaire uit. Filmmaker Fisher Stevens reisde samen met acteur en milieu activist Leonardo DiCaprio de wereld over om onderzoek te doen naar de impact van klimaatverandering. DiCaprio reisde drie jaar lang over de hele wereld om de gevolgen van klimaatverandering te onderzoeken en te bespreken. Zo spreekt hij onder andere met de Paus, president Barack Obama, Elon Musk, astronaut Dr. Piers Sellers, wetenschappers en burgers. Een aantal van hen schetst een donker plaatje, anderen dragen oplossingen aan en sommigen kaatsen de bal terug. Tijdens de lessen loopbaan en burgerschap zullen onze studenten met elkaar in debat gaan over de impact van klimaatverandering.

Duurzaam eten
Onze studenten en medewerkers kunnen niet alleen op de dag van de duurzaamheid een gezonde lunch nemen, maar dit staat dagelijks voor ze klaar dankzij onze cateraar Markies en ons opleidingsrestaurant PUUR à la Carte. PUUR à la Carte is zelfs Green Key gecertificeerd. Green Key is een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Markies is de gezondste onderwijscateraar van Nederland. Als partner van het ‘Akkoord Gezonde Voeding op Scholen’ (2016-2020), volgen zij de richtlijnen ‘Gezondere Kantines’ van het Voedingscentrum met de bijhorende spelregels en werken zij actief samen met o.a. JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en het Voedingscentrum.

Als extraatje staat er op 10 oktober een ‘’Make your own Smoothie bike” in de kantine van onze locatie in Terneuzen. Door de fiets in beweging te zetten kunnen studenten en medewerkers een gezonde shake bij elkaar fietsen. Op alle locaties is er een insectenproeverij ‘hug & bugs’ en staan er andere plantaardige hapjes klaar zoals een veggy burger en bloemkool-kassoufflé.

Meer informatie over duurzaam Scalda

Omhoog