Scalda Groen College zet simulatoren in bij agrarisch onderwijs

Leren werken met de combine zonder schade
17 februari 2020
simulatoren in agrarisch onderwijs

Hoe kun je zonder risico op ongelukken en schades leren werken met de combine (maaidorser), graafmachines, tractoren, voorladers en andere grote landbouwmachines? Antwoord: Met de simulatoren die Scalda Groen College sinds enkele maanden inzet in het onderwijs.

“Door de inzet van simulatie leren onze studenten op een veilige en efficiënte manier werken met grote machines die worden gebruikt in de Agrarische sector”, vertelt docent Koos van Splunter. “Door het gebruik van deze simulatoren in een authentieke omgeving, kunnen studenten de vaardigheden aanleren. Gaat er tijdens het leren op de simulator iets mis dan drukken ze op Reset en kunnen ze het weer opnieuw proberen. Tijdens de lessen krijgen studenten feedback, over wat er eventueel is misgegaan en wat ze hiervan kunnen leren. Simulatoren worden bijvoorbeeld ook ingezet bij Defensie en bij de opleidingen Scheepvaart.”

Innovatie groen onderwijs
De aanschaf van de simulatoren past bij het doorvoeren van de innovaties in het groene onderwijs. “Op deze manier sluiten we aan bij de wensen van de arbeidsmarkt in de akkerbouw, agrarisch loonwerk en veehouderij. De opleidingen waar we de simulator momenteel voor inzetten”, aldus Koos van Splunter. “Ook bij andere mbo-opleidingen (Hoveniers, paardensport en –houderij) gaan we deze leeromgeving inzetten. We onderzoeken de mogelijkheden tot inzet bij cursussen en trainingen in het kader van leven lang ontwikkelen bij onze bedrijfspartners.”

Zelf kijken bij de simulator?
Tijdens de informatieavond, donderdag 19 maart, bij Scalda Groen College in Goes krijgen belangstellenden voor een opleiding uiteraard de kans zelf een ritje te maken op de simulator. Op de open dag van de proefboerderij Rusthoeve / CZAV in Colijnsplaat op woensdag 17 juni zijn de simulatoren ook te bekijken en natuurlijk uit te proberen.

Omhoog