Scalda actief deelnemer Elfwegentocht

4 juli 2018

In het kader van de Elfwegentocht reist de Provincie Zeeland op 5 juli af naar Friesland. De Elfwegentocht is een Fries duurzaam initiatief en vindt plaats van 1 t/m 14 juli. De Elfwegentocht is bedacht door studenten. Zij willen een duurzame toekomst en willen laten zien dat fossielvrij reizen nu al mogelijk is. Alle provincies doen mee en laten zien hoe zij klimaatverandering een halt willen toeroepen. Op 5 juli is Zeeland als vierde provincie aan de beurt. Het thema van Zeeland is: wind en water! In Friesland vinden we de verbinding met Zilte Teelt.

Zeeland neemt klimaatverandering serieus
Zeeland heeft als provincie alle reden om klimaatverandering serieus te nemen. Het stijgende zeewater is een bedreiging en zorgt bovendien voor verzilting van het land. Zeeland heeft al gigantische windparken en getijdencentrales, maar draagt zorg dat deze ontwikkeling in rap tempo door kan blijven gaan door de jeugd hiervoor op te leiden. Met de opleidingen Wind op Zee van Scalda, de Delta Academy van HZ en Food Lab levert Zeeland de technici én het voedsel van de toekomst.

Kernboodschap van de Provincie Zeeland
Zeeland is land in zee. In Zeeland hebben we het getij, de meeste zonne-uren en bijna altijd wind. Daarom maken we gebruik van een mix aan middelen voor het opwekken van duurzame energie: getijdenenergie, windenergie op land en in zee en zonne-energie.

Zeeland is hét Experimenteergebied voor Energietransitie en Deltatechnologie
Zeeland is omringd door water, wij zijn de enige provincie met land in zee. Zeeland is hét Experimenteergebied voor Energietransitie en Deltatechnologie. Zeeland is de proeftuin waarin waterveiligheidsconcepten van de toekomst worden ontwikkeld met inachtneming van economische en ecologische belangen. Deze proeftuin is niet alleen gekoppeld aan de waterveiligheid maar ook, of juist ook aan andere uitdagingen die op Nederland en de regio afkomen zoals de energietransitie en omgaan met gevolgen van de klimaatverandering zoals verzilting van het land.

Programma 5 juli

  • Drie Zeeuwse roeifietsers vertrekken al om 5 uur ’s ochtends richting Friesland. Zij verwachten rond 19 uur in Ferwert te arriveren.
  • Om 7.30 uur vertrekt vanuit Middleburg een flinke delegatie met een milieuvriendelijke bus vol Zeeuwen. De bus rijdt langs de getijdencentrale op de Oosterscheldekering, Seafarm in Kamperland en windpark Krammer. Onderweg is er aandacht voor zilte teelt en energie uit zon, wind en water.
  • Rond 11 uur vertrekt het gezelschap richting Ferwert. Na een tussenstop in Amsterdam verwacht men rond 14.45 uur in Ferwert aan te komen. In Ferwert is een ‘Zilte Teelt’ dag opgezet met workshops, excursies en stands. Er is een markt en er wordt gegeten met z’n allen. Een Zilte Teelt maaltijd verzorgd door Friese en Zeeuwse koks,
  • Om 19.30 uur vertrekken de Zeeuwen vertrekken weer naar huis. De ligfietsers gaan in de bus mee terug.

Scalda
In de Zeeuwse delegatie rijdt namens Scalda Rob Duijm mee in de bus, samen met twee studenten, betrokken bij de Wind op Zee opleidingen, te weten Maurice Everse en Niek Reijerse. Rond 10.15 uur wordt de aankomst bij De Krammer verwacht. Daar is een ontmoeting met de energiecoöperaties achter de Krammer, monteurs uit de bouw en studenten van de opleiding windenergie van Scalda waar Rob en zijn studenten een bijdrage aan het programma leveren. Ook medewerkers van Enercon, technisch medewerkers windturbinepark Krammer en ex-Scalda studenten, Sasha Pichinin en Kevin Oheim zijn hier van de partij.

Media
De pers reist mee met de Zeeuwse delegatie. De NOS doet donderdag verslag van de Zeeuwse etappe van de Elfwegentocht, om 16.45 en 22.45 uur op NPO 2.

Kijk hier voor meer informatie over de Elfwegentocht.

Omhoog