Nieuwe opleiding met unieke samenwerkingspartners voor MBO DANS

11 september 2019
mbodansvoorstelling2018

Als eerste dansopleiding in Nederland gaat MBO DANS uit Goes de verbinding aan met een theater. De dansopleiding gaat een nieuwe samenwerking aan met Theater De Kring en Cultuurcompaan in Roosendaal, Vuur en Vlam producties in Kampen, Stichting Roosendaal Danst en Kunstbende Zeeland.

Op 10 september was de startbijeenkomst van de opleiding: de dansers en de verschillende partners waren voor het eerst aanwezig bij het Roosendaalse theater, die de toekomstige dansstudenten een plek binnen de (dans)programmering, achter de schermen en tijdens evenementen biedt.

Aansluiten bij ontwikkelingen: een nieuwe opleiding
De danswereld is in beweging en ontwikkelt zich, het werkveld beperkt zich niet meer tot alleen het podium of de dansstudio, maar ook nieuwe domeinen worden aangeboord: zowel binnen zorg of sociale domeinen wordt dans ingezet. Dans verbindt!

MBO DANS speelt hier op in en biedt sinds augustus 2019 een nieuwe opleiding dans aan. Vanuit een holistische visie is het onderwijsprogramma vormgegeven en krijgt elk talent de ruimte om zich te ontwikkelen op zijn of haar eigen tempo dankzij de individuele opleidingsroute.

Naast de bijzondere samenwerkingspartners waarmee unieke projecten worden opgezet, zal internationalisering o.a. in de vorm van een stage in het buitenland een rol gaan spelen in de opleiding. Denk hierbij aan een bezoek aan Londen, stage mogelijkheden in USA, Ethiopië, Europa en Indonesië. Ook zal er gewerkt worden met internationale gastdocenten.

Jan Hein Sloesen, Directeur Cultuurcluster Roosendaal (Schouwburg De kring, Tongerlohuys, Cultuurcompaan): “De culturele wereld om ons heen verandert razendsnel. Als theater zijn we blij partner te kunnen zijn om de jong professionals uit te dagen op programmering, marketing, techniek, ondernemerschap. Wij hebben die kennis in 110 jaar opgebouwd en hebben nu eindelijk een manier om die door te geven. Ook krijgen de dansers bij ons de kans om te werken in een omgeving waar ze straks ook werkzaam zullen zijn en de mogelijkheid te werken met choreografen van over heel de wereld. Een unieke kans voor de culturele danswereld!”

Vuur en Vlam Producties, een Dansproductiehuis uit Kampen, zal ook als partner van Mbo Dans gaan functioneren. Hun bijzondere dansprojecten weten maatschappelijke vraagstukken aan de kaak te stellen en mensen aan te spreken op hun gevoelsniveau. Door deze manier van werken, leren studenten dans veel breder te benaderen en in te zetten.

Marjan Hommes en Germa Scholten, Directie Vuur en Vlam Produkties: “Wij willen de jonge danser in aanraking brengen met het werkveld van nu en daarin leren het eigen talent zo breed en zo professioneel mogelijk in te zetten. Deze samenwerking biedt alle mogelijkheden de talentontwikkeling mede vorm te geven.”

Daarnaast zullen Cultuurcompaan, Stichting Roosendaal Danst (jaarlijks Dansfestival en speciale projecten), Kunstbende Zeeland en andere dansscholen, zoals Dansatelier, Hiphopfactory en Encore, zich verbinden aan Mbo Dans.

Het nieuwe onderwijsprogramma biedt hierdoor meer ruimte aan de verbinding met de praktijk waardoor Mbo Dans zich nog sterker verankert in het werkveld.

Ronald Klomp, directeur CIOS Goes, MBO Dans: De expressie en beleving van deze jonge studenten hebben een enorme impact en weten iedereen te raken. Mbo Dans biedt volop ruimte aan deze talenten en hun persoonlijke ontwikkeling. Dat wij nu deze unieke samenwerking aangaan, is een verrijking waar ik trots op ben!”

Omhoog