Minister Bussemaker en staatssecretaris Van Rijn aanwezig bij aftrap Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg

Ouderenzorg en onderwijs investeren in toekomstige professionals met nieuwe opleidingsroute
10 maart, 2017

Dinsdag 14 maart 2017 brengen minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een bezoek aan Zorggroep Ter Weel in Goes. Hier vindt de aftrap plaats van de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg, een initiatief van vijf ouderenzorgorganisaties en de onderwijsorganisaties Scalda en HZ University of Applied Sciences.

Ouderenzorgorganisaties Allévo, SVRZ, Zorggroep Ter Weel, WVO Zorg en ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen en de onderwijsorganisaties Scalda en HZ University of Applied Sciences, nemen samen de verantwoordelijkheid om het leren en werken in zorg en welzijn in Zeeland innovatiever en toekomstgerichter te maken. Om op korte termijn een omslag te maken in opleiden en begeleiden van de toekomstige en bestaande medewerkers, werken zij samen aan de ontwikkeling van de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg (ZPO).

De ZPO is een praktijkgerichte opleiding verpleging en verzorging. De student werkt en leert in de praktijk en volgt daarbij het ritme van de cliënt. Het innovatieve van de opleiding bestaat eruit dat de student niet alleen les krijgt van docenten, maat ook leert van cliënten, professionals en medestudenten. Studenten van MBO en HBO leren daarbij samen in leergemeenschappen. Deze nieuwe opleiding brengt leerlingen van MBO en HBO, docenten, professionals en cliënten dichter bij elkaar, met als doel het leveren van de best passende zorg aan ouderen in Zeeland. Deze leerroute is een voorbeeld voor de rest van Nederland.