Met Ørsted mee naar de offshore windparken Borsele 1 & 2!

18 oktober 2021
drone

Voor de opening van de offshore windparken Borsele 1 & 2 van Ørsted mag ik met monteurs mee op de windcat voor filmopnames in het windpark. Aan de dag van vertrek gaat een online test over veiligheid vooraf. Deze moet positief worden afgerond en is 1 jaar geldig. We melden ons om 06.30 uur bij de onderhoudsbasis van Ørsted aan de buitenhaven van Vlissingen. Daar volgt een briefing van de dag over veiligheid en de uit te voeren opdrachten. Ook de coronaregels worden zeer serieus genomen. Vanwege de officiële opening van de windparken wordt het een speciale dag met een niet alledaags gezelschap; naast de aanwezigheid van de monteurs, zijn er ook een filmploeg, drone specialisten, fotograaf en medewerkers vanuit Ørsted voor de coördinatie.

Vandaag moet het gebeuren: de filmopnames voor de officiële opening van windparken Borsele 1 en 2!

Rond 07.30 uur zijn we klaar voor vertrek vanuit de buitenhaven in Vlissingen. Het is ruim 45 minuten varen naar het windpark. Het is een mooie dag, maar buitengaats staat er ongemerkt toch een deining. En niet iedereen blijkt dat goed te kunnen verdragen. Het is een bijzondere ervaring als je met zicht vanaf de brug een park met honderden molens binnen vaart! Iedereen maakt zich klaar. Er is voor het aanladen van één van de molens voortdurend contact met het basisstation in Vlissingen die toestemming moeten verlenen.

De ervaren monteurs stappen als eerste over op de trap naar het bordes van de molen. Het is zo’n dertig meter klimmen in twee fases! Zij brengen de kraan die de nodige materialen zal hijsen in stelling.

windpark

Twee drones worden gestart voor een test vlucht. Een drone met een camera en een geschikt voor een transport. Het hele scenario wordt doorgenomen; wat wordt de vlucht route, hoe werkt het licht uit op de beelden, de logistieke volgorde, communicatie met de wal, etc. Het is heel mooi om te zien hoe vaardig deze piloten zijn en ondertussen is het genieten van zo’n enorm bouwwerk. Als je vanaf zeeniveau opkijkt naar de windmolen is het lastig voor te stellen dat de Eiffeltoren hierbij in het niet valt!

Dan is daar het moment waarop we hebben gewacht. De start van de filmopnames waarin een drone de koffer met daarin de symbolische sleutel voor de officiële opening van het windpark naar de haven in Vlissingen zal vliegen! Je ervaart dat Ørsted gewend is om met zulke minuscule precisie om te gaan. Wij zien de drone met zijn vracht na een vlucht over het windpark vertrekken. Nu nog bijzonder, maar wel vooruitlopend op hoe in de toekomst inspecties en onderhoud met inzet van drones zal worden ondersteund.

De filmopnames zitten erop en we maken ons weer klaar voor de terugreis. Aan wal zullen de beelden gereed worden gemaakt voor de officiële opening van de windparken! Een bijzondere dag en ik een ervaring rijker!

Ambassadeur voor Wind op Zee
Nout Nagtegaal

Omhoog