Kappersstudenten winnen tickets voor het Nationale Jeugddebat in Den Haag

28 november, 2016

Kirsten Roman, Rosanna Hoogerland en Joyce Zuidwegt hebben tijdens de provinciale voorronde van het Nationale Jeugddebat op donderdag 17 november een ticket gewonnen voor het Nationale Jeugdebat 2017. In maart mogen zij, samen met 9 andere Zeeuwse jongeren, de provincie Zeeland vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale.  Maar eerst worden ze nog wat extra getraind in debatteren tijdens  een trainingsweekend in een kasteel in Limburg.

De kappersstudenten deden met hun hele klas mee aan de voorronde als onderdeel van de lessen Leren, Loopbaan en Burgerschap (LLB). De dag begon de 17e november al vroeg. Om 9.30 uur werden de studenten ontvangen met een kopje koffie of thee in het Provinciehuis in Middelburg. Daarna werden zij ingedeeld in groepen (zogenaamde fracties)  en verhuisden ze naar een ander gedeelte van het gebouw om samen een idee te ontwikkelen dat voorgelegd kon worden aan de begeleidende Statenleden.

De studenten maakten kennis met hun groep en gingen daarna algauw in gesprek over hun onderwerp: verkeersveiligheid, gezondheid of de promotie van Zeeland. Ze leerden hierbij brainstormen, samenwerking en het schrijven van een voorstel. Ook werden ze voorbereid op de manier waarop het debat zou worden gevoerd in de Statenzaal.

Om 13.30 uur begon het echte debat met de opening door Statenleden Temmink (GL), Veraart (D66) en van Hertum (PvdA). De zogenaamde fracties mochten een tweetal naar voren schuiven die hun voorstel zou aanbieden. Daarna kregen de Statenleden tijd om te reageren waarop een vrij debat volgde. De studenten deden hun uiterste best om hun voorstel zo goed mogelijk voor het licht te brengen en de soms lastige vragen van de Statenleden te zo goed mogelijk te beantwoorden.

Omdat het de eerste keer was dat onze kappersstudenten meededen hadden we vooraf geen verwachtingen van de dag. Het gaf dus een enorme boost om Kirsten, Rosanna en Joyce als winnaars te mogen huldigen. Helaas zijn er in de overwinningsroes geen foto’s van de winnaars gemaakt, maar ga er maar vanuit dat er veel gejuicht, gelachen, gesprongen en gegild werd.