Horecaondernemers en Scalda ondertekenen samenwerkingsovereenkomst

18 januari 2019

Op vrijdag 18 januari hebben Walcherse horecaondernemers en Scalda een samenwerkingsovereenkomst voor de Praktijkroute Horeca ondertekend bij Van der Valk in Middelburg. Scalda start dit jaar voor het eerst met een Praktijkroute Horeca op Walcheren. De Praktijkroute Horeca houdt in dat studenten die geïnteresseerd zijn in een horeca-opleiding kunnen starten aan een leertraject waarin ze vanaf dag één aan de slag gaan in de praktijk en niet meer op een schoollocatie komen. De studenten worden in het bedrijf gecoacht door een docent van Scalda en een praktijkopleider van de organisatie.

Horecabedrijven
Negen horecabedrijven uit het kustgebied van Walcheren vormen samen met Scalda een cluster waarin de eerste Praktijkroute Horeca gerealiseerd wordt. Op18 januari kwamen deze negen horecabedrijven en Scalda samen bij Van der Valk in Middelburg om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. Van der Valk is tevens een van de negen deelnemende horecabedrijven. De overige bedrijven zijn: Il Punto in Zoutelande, Badhotel in Domburg, Zeezot in Westkapelle, Hotel Kaap West in Westkapelle, Beachhotel in Zoutelande, Strandhotel in Zoutelande, Hotel Bommeljé in Domburg en Noordduine in Domburg

Arbeidstekort
De deelnemende bedrijven en Scalda dragen door de start van de Praktijkroute Horeca bij aan een oplossing voor het nijpende arbeidstekort in de horeca in Zeeland. Mensen die praktijkgericht zijn en graag direct de handen uit de mouwen steken kunnen door de Praktijkroute Horeca een diploma op niveau 2 of 3 halen zonder nog op een schoollocatie te komen. De Praktijkroute Horeca is daardoor dus ook geschikt voor mensen die zich willen omscholen, herintreders en vijftigplussers die zichzelf niet meer in de traditionele schoolbanken zien zitten. De studenten zijn overigens niet in dienst van het horecabedrijf, ze volgen een zogenaamde BOL-opleiding. Er is wel sprake van een opleidingsvergoeding.

Hospitality Pact
De Praktijkroute Horeca op Walcheren is een initiatief dat voortkomt uit het Hospitality Pact. In dit pact werken Toeristisch Ondernemend Zeeland, de Zeeuwse gemeenten verenigd in de Arbeidsmarktregio Zeeland, Provincie Zeeland, Scalda en Hogeschool Zeeland samen aan oplossingen voor de krappe arbeidsmarkt in de horeca en recreatiesector in Zeeland.

Voordelen
Leren via een praktijkroute is een nieuwe en moderne vorm van leren die landelijk steeds meer aandacht krijgt. Het biedt studenten verschillende voordelen: er is geen minimumaantal studenten nodig, de student leert op maat hoe het werkelijk gaat in een bedrijf en het is geschikt voor meerdere doelgroepen.

Ook voor bedrijven is deze manier van opleiden aantrekkelijk. Het bedrijf heeft meer invloed op de inhoud van de opleiding. De student is als ‘medewerker in opleiding’ beter en meer betrokken en gemotiveerd.

Omhoog