Horeca- en recreatieondernemers Schouwen-Duiveland en Scalda ondertekenen samenwerkingsovereenkomst

24 juni 2019

Op woensdag 26 juni om 19.30 uur ondertekenen horeca- en recreatieondernemers van Schouwen-Duiveland en Scalda een samenwerkingsovereenkomst voor de Praktijkroute Horeca-Toerisme. Scalda is dit jaar voor het eerst gestart met een Praktijkroute Horeca-Toerisme op Walcheren. Komend schooljaar wordt de Praktijkroute Horeca-Toerisme uitgebreid met routes op Schouwen-Duiveland en in West-Zeeuws-Vlaanderen. De Praktijkroute Horeca-Toerisme houdt in dat studenten die geïnteresseerd zijn in een horeca- of toerismeopleiding kunnen starten aan een leertraject waarin ze vanaf dag één aan de slag gaan in de praktijk en niet meer op een schoollocatie komen. De studenten worden in het bedrijf gecoacht door een docent van Scalda en een praktijkopleider van de organisatie.

Elf horeca- en recreatiebedrijven uit het kustgebied van Schouwen-Duiveland vormen samen met Scalda een cluster waarin de Praktijkroute Horeca-Toerisme in die regio gerealiseerd wordt. Op 26 juni komen deze elf bedrijven en Scalda samen bij Strandrestaurant Our Seaside in Renesse om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. Our Seaside is tevens een van de elf deelnemende horecabedrijven. De overige bedrijven zijn: Camping De Duinhoeve, Burgh-Haamstede; Restaurant De Wig, Renesse; Siblu Village De Oase, Renesse; Café-Restaurant De Heerenkeet, Kerkwerve; Landal Port Greve, Brouwershaven; Camping Julianahoeve, Renesse; Strandpark De Zeeuwse Kust, Noordwelle, Vakantiepark Zonnedorp, Renesse; Strandpaviljoen De haven van Renesse en Camping Duin en Strand, Scharendijke.

De deelnemende bedrijven en Scalda dragen door de start van de Praktijkroute Horeca-Toerisme bij aan een oplossing voor het nijpende arbeidstekort in de recreatiesector in Zeeland. Mensen die praktijkgericht zijn en graag direct de handen uit de mouwen steken kunnen door de Praktijkroute Horeca-Toerisme een diploma op niveau 2, 3 of 4 halen zonder nog op een schoollocatie te komen. De Praktijkroute Horeca-Toerisme is daardoor dus ook geschikt voor mensen die zich willen omscholen, herintreders en vijftigplussers die zichzelf niet meer in de traditionele schoolbanken zien zitten. De studenten zijn overigens niet in dienst van het horecabedrijf, ze volgen een zogenaamde BOL-opleiding. Er is wel sprake van een opleidingsvergoeding.

Leren via een praktijkroute is een nieuwe en moderne vorm van leren die landelijk steeds meer aandacht krijgt. Het biedt studenten verschillende voordelen: er is geen minimumaantal studenten nodig, de student leert op maat hoe het werkelijk gaat in een bedrijf en het is geschikt voor meerdere doelgroepen.

Ook voor bedrijven is deze manier van opleiden aantrekkelijk. Het bedrijf heeft meer invloed op de inhoud van de opleiding. De student is als ‘medewerker in opleiding’ beter en meer betrokken en gemotiveerd.

Omhoog