Het hoogste punt van het Joint Research Center Zeeland (JRCZ) is bereikt!

24 november 2021
Joint Research Center Zeeland

Het hoogste punt van het Joint Research Center Zeeland (JRCZ) aan Het Groene Woud in Middelburg is maandagmiddag bereikt. Gedeputeerde Harry van der Maas en studenten van Scalda, HZ University of Applied Sciences en University College Roosevelt legden als symbolische handeling de laatste plaat op het dak van het onderzoekscentrum.

Van der Maas keek bovenop het dak, waarop je een prachtig uitzicht hebt op Middelburg en Vlissingen, terug naar de totstandkoming van het JRCZ. Hij zei ‘oprecht trots’ te zijn dat het hoogste punt nu is bereikt. Hij vond het een mooi moment om daarbij stil te staan en het te vieren, maar riep iedereen op om samen te blijven werken, zodat ‘we straks kunnen vieren wat hier binnen allemaal gebeurt’.

Maatschappelijke uitdagingen

De bouw van het JRCZ is in februari van dit jaar begonnen. Als alles volgens schema blijft verlopen opent het onderzoekslaboratorium de deuren in september 2022. Vanaf dat moment werken studenten, docenten en onderzoekers van Scalda, HZ en UCR in het JRCZ samen aan maatschappelijke uitdagingen op het gebied van water, voedsel, energie en de biobased economy.

Het zijn onderwerpen die relevant zijn voor deltagebieden zoals Zeeland. Het vier lagen tellende gebouw biedt onderdak aan een engineering-, een chemie- en een datalab. Deze zijn voorzien van state of the art apparatuur. In de zogenaamde makerspaces – grote, open ruimten op elke laag - wordt door de gebruikers samen gewerkt aan de opdrachten uit de praktijk. Hier kunnen ze elkaar inspireren, ondersteunen en van elkaar leren. In het gebouw is veel glas verwerkt waardoor het een open, transparant karakter krijgt.

Aan de buitenkant is er een spiraalvormige trap naar het groene dakterras. Het JRCZ is onderdeel van Campus Zeeland en moet het hoger en wetenschappelijk onderwijs in Zeeland een impuls geven. Hierdoor versterkt het innovatieve vermogen van de provincie. Bovendien maakt het Zeeland aantrekkelijker voor studenten en kennisprofessionals.

Omhoog