Four Freedoms awardwinnaar geeft gastles bij Scalda

15 april 2021

Sander de Kramer, winnaar van een Four Freedoms award, gaf op dinsdag 13 april een gastles aan studenten van de opleiding Junior Accountmanager. Het verhaal van Sander was ontzettend inspirerend en liet diepe indruk na op de studenten.

Ter voorbereiding op de gastles hebben de studenten eerder al tijdens hun burgerschapslessen het werk van Sander besproken. Op 31 maart keken ze ook naar de livestream van de Meet up van de Four Freedoms awards waarin jongen in gesprek gingen met de winnaars.

Koning Willem Alexander reikte op 31 maart in Middelburg de award voor de Vrijwaring van Gebrek uit aan Sander de Kramer. Sander ontving de award als blijk van waardering voor zijn innovatieve manier van hulpverlening en toegewijde inzet voor minderbedeelden, zowel in binnen- als in het buitenland. In 2007 reisde hij als journalist naar Sierra Leone, dat door de Verenigde Naties was uitgeroepen tot ‘de ellendigste plek op aarde’. Hij was diep geraakt door het leed en richtte met Hugo Borst de Sunday Foundation op. Hun stichting biedt hulp op zogenoemde ‘vergeten plekken’ op aarde en zet projecten op om de ergste nood te lenigen: projecten van hoop. In Sierra Leone haalde Sander de Kramer kindslaven uit de mijnen. Nu gaan ze naar school. Door lokale aannemers zijn intussen meer dan twintig scholen gebouwd voor jongens en meisjes. Voormalige straatprostituees maken nu schooluniformen en oorlogsweduwen krijgen een microkrediet, zodat ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Ook heeft hij voor gehandicapten een werkplaats en opleidingscentrum opgericht, waardoor ze een menswaardiger plek in de samenleving hebben.

Kramers hulp was niet altijd zonder risico en ging soms zelfs gepaard met gevaar voor eigen leven. Dit heeft hem echter nooit tegengehouden. Zijn positieve instelling en medemenselijkheid zijn een voorbeeld voor velen in een wereld waarin het individualisme lijkt te floreren.

Omhoog