Food Lab studenten van Scalda met JB Diesch op zoek naar nieuwe babbelaar

29 augustus 2018

Derdejaars Food Lab Zeeland studenten van Scalda zijn door JB Diesch, bekend van de echte Zeeuwse ambachtelijke boterbabbelaars, gevraagd om een nieuwe babbelaar te ontwikkelen. Tijdens workshops en lessen gaan de studenten de komende weken met verschillende Zeeuwse ingrediënten aan de slag. Een deskundige jury kiest op 19 september de winnende babbelaar die in productie kan worden genomen.

De echte Zeeuwse Boterbabbelaar wordt al sinds 1892 gebakken door JB Diesch uit Middelburg. Met slechts een paar ingrediënten; basterdsuiker, Zeeuwse roomboter, glucosestroop, zout, en water wordt dit authentieke snoepje nog op ambachtelijke wijze gemaakt. En inmiddels zijn de traditionele blikjes met Zeeuwse klederdracht waarin ze verpakt zijn, wereldberoemd. Maar hoe kan dit een snoepje van deze tijd blijven? Door met derdejaars Food Lab Zeeland studenten van Scalda aan de slag te gaan en nieuwe recepten voor de babbelaar te ontwikkelen hoopt JB Diesch hier een antwoord op te vinden met als resultaat natuurlijk een nieuwe babbelaar.

Food Lab Zeeland is een organisatienetwerk met aan de ene kant bedrijven en organisaties en aan de andere kant het horeca-onderwijs in Zeeland; vier vmbo scholen de mbo-instelling Scalda. Deze partners streven allemaal dezelfde doelen na. Food Lab Zeeland richt zich op een betere afstemming van het Zeeuwse horeca-onderwijs op de behoefte van het Zeeuwse bedrijfsleven om knelpunten in de arbeidsmarkt op te lossen. Food Lab Zeeland heeft in het onderwijs extra veel aandacht voor het Zeeuwse product, daar hoort de babbelaar zeker bij.

De vraag van JB Diesch om een babbelaar ‘van de toekomst’ te ontwikkelen is dus een mooie opdracht voor de Food Lab Zeeland studenten van Scalda. Zachte karamel is het uitgangspunt en er moet een directe link met Zeeland te leggen zijn door middel van de ingrediënten. Als eerste krijgen de studenten uitleg over hoe de ambachtelijke babbelaar nog steeds gebakken wordt. Vervolgens gaan ze zelf met verschillende technieken en ingrediënten aan de slag. Op woensdag 19 september zal er door een deskundige jury de winnende babbelaar gekozen worden. De jury bestaat uit Wilfred van Elzakker, (commercieel directeur van Agrimarkt), Corina Schoone, (voormalig deelneemster Heel Holland Bakt), Wouter Nolen (directeur van JB Diesch) en Ruben Smallegange (patissier bij Pure C).

In oktober 2018 verschijnt het Zeeuwse Babbelaarboek waarin, naast de historie, recepten en verhalen over de Zeeuwse babbelaar, ook de link naar de toekomst, de nieuwe smaken en de samenwerking met de Food Lab Zeeland studenten van Scalda, als een apart hoofdstuk opgenomen wordt. Tegelijkertijd komt er een ‘Limited Edition’ blikje op de markt met daarin, indien mogelijk, de winnende babbelaar.

Omhoog