Entree studenten op excursie naar Heros in Sluiskil

23 maart, 2017

Op 21 maart bracht een aantal studenten van de Entree opleiding bij Scalda een bedrijfsbezoek aan Heros in Sluiskil.  Heros is een organisatie die actief is op het gebied van productie en verkoop van Eco-grondstoffen (verkregen na recycling van diverse rest- en bouwstoffen), waterbehandeling en havenfaciliteiten.  

Veiligheid voorop
Na een korte uitleg over Heros door Dimphy Rijpers (HR), Jan Schrier (veiligheids coördinator) en Piet Coppieters (werkplaatschef) mochten de studenten zich in verplichte veiligheidskleding hijsen. Zo zijn een helm, veiligheidsbril en hesje verplicht op het terrein. Tijdens de rondleiding op het bedrijfsterrein werd duidelijk dat Heros de as verwerkt van verbrand huisvuil van zo’n 6 miljoen huishoudens.  Uit de as worden verschillende stoffen, metalen en edelmetalen gescheiden. Deze worden weer verkocht en de schone as wordt verwerkt in beton en onderlagen voor asfalt.

Niet zonder reden
Het bedrijfsbezoek was niet zonder reden. Het was onderdeel van de lessen Arbeidsvaardigheden en loopbaanoriëntatie. Welke beroepscompetenties heb je nodig om te werken bij Heros en met welke vaardigheden of opleiding kun je de verschillende werkzaamheden uitvoeren? Het bezoek zorgde ook voor bewustwording van wat er met ons afval gebeurt en dat hier nog veel geld uit te halen valt. Last but not least was het een 'kijkje in de keuken' van een klasgenoot die werkzaam is bij Heros als bbl stagiair. Hij verzorgt daar onderhoud en reparaties in de werkplaats.

Duurzaam
Er werken zo'n 85 mensen bij Heros. Het bedrijf is wereldwijd toonaangevend als het gaat om duurzame verwerking van de assen van verbrand huisvuil. Ook op het gebied van duurzaamheid is Heros koploper. Zo is het complete terrein (70 hectare) voorzien van een waterdichte ondervloer. Het water wordt gezuiverd. Heros heeft zelfs een eigen waterzuiveringsinstallatie in gebruik.