Een les etiquette voor vmbo-leerlingen van Het Goese Lyceum

29 januari, 2016

Tijdens de Studie Experience in Goes wist Maaike van Peenen, leerling van Het Goese Lyceum het juiste aantal pasta te raden. Ze won daarmee voor haar hele klas een heerlijke lunch inclusief een les etiquette bij ons schoolrestaurant Puur à la Carte. Donderdag 28 januari was het zo ver, giechelend schuiven de leerlingen van het Goese Lyceum aan de tafels van het restaurant. Op de tafels glanst het glaswerk en het tafelzilver op het smetteloos witte linnen. Naast elk bord een menukaart. Op het menu staan kip, patat en appelmoes. "Ja, dat is de grap: een heel simpele maaltijd, maar met stijl klaargemaakt en geserveerd", lacht docent Edwin de Smet. 

Het maakt één ding duidelijk: hóe je dingen doet, is misschien net zo belangrijk als wát je doet. Ofwel: decorum, uiterlijkheden, etiquette zijn belangrijke smaakmakers in het leven. 

Maar wie weet nog wat etiquette is? De leerlingen van T-vmbo3 weten er, ondanks de soms oplaaiende hilariteit, er na de les in ieder geval wat van. Meest gestelde vraag van de middag: ‘Mogen we al gaan eten?’, vertelt lerares gastvrijheid en bediening Trinke Hamels-Van Es. Gedurende de lunch komt het ene na het andere leermomentje voorbij. De servetten mogen niet om de nek, maar worden in drieën gevouwen op schoot gelegd. De tomatensoep wordt uit een kannetje in het bord geschonken, waar het garnituur en een scheut room op liggen. "Niet door elkaar roeren, maar met je lepel een hapje van alles pakken", raadt de lerares. 

Na afloop zijn alle leerlingen tevreden. Over het lekkere eten en de gezelligheid. "Dit gaan wij met meer scholen doen", vertelt Edwin de Smet in de PZC.