Eén groot Rockabilly festijn tijdens voorrondes Skills Heroes voor de kappersopleiding!

26 oktober, 2016

Afgelopen maandag, 17 oktober, hebben onze derdejaars studenten van de opleiding Allround Kapper meegedaan aan de voorrondewedstrijd van Skills Heroes. Skills Heroes zijn vakwedstrijden waarin de studenten hun vaardigheden (skills) op hun vakgebied kunnen laten zien. De wedstrijd voor de kappers was de eerste voorronde binnen Scalda in het kader van Skills Heroes. Na de herfstvakantie volgen meer voorrondes, waaronder de wedstrijden voor kok en gastheer/gastvrouw.

Opdracht: rockabilly!

‘’Tover een normaal paar om in een echt Rockabilly bruidspaar’’. Dat was de opdracht die de studenten drie weken geleden mee naar huis kregen. Binnen drie weken ontdekken wat deze Elvis-achtige stijl inhoudt, een moodboard maken en twee geschikte modellen vinden was een behoorlijke uitdaging. “We hebben best onder tijdsdruk moeten werken” vertelde student Kim Mulder. Winnares Ayca gaf aan dat ze echt werden losgelaten bij de uitvoering van de opdracht. “Gelukkig kon ik online genoeg vinden over de stijl”. De studenten konden met de opdracht hun creativiteit dus de vrije loop laten.

Moeilijkheidsgraad

De opdracht was goed uitgevoerd wanneer de meegebrachte heren- en dames modellen van een stoer, mooi uitgevoerd rock ’n roll kapsel voorzien waren en in vintage jaren 50 look uit het wedstrijdlokaal tevoorschijn kwamen. Maar, dat was niet het enige doel. Bij deze wedstrijd ging het namelijk ook om samenhang en het ‘totaalplaatje’. Het bruidspaar moest qua stijl een eenheid vormen. Dit was ook meteen wel de moeilijkheidsgraad vertelt docent Kim Hoogesteeger: “twee modellen compleet stylen die ook nog eens goed moeten matchen, is een behoorlijke opgave.” Na afloop van de opdracht werd er natuurlijk een foto gemaakt van de modellen als ‘echte’ bruidsparen.

Voordelen deelname aan Skills Heroes

Voor veel studenten was deelname aan de voorronde van Skills Heroes een ware uitdaging en een toevoeging aan de opleiding. Docent en organisator Jolien den Toonder heeft eer van haar werk. Samen met haar collega Thamara Riedijk, heeft ze er de nodige uren aan besteed. “We hebben er behoorlijk wat werk aan gehad, maar we zijn blij dat we meegedaan hebben. Als je kijkt wat onze studenten ervan gemaakt hebben, dan ben ik zo ontzettend trots op ze!” Jolien en Thamara besloten om de deelname aan Skills Heroes klassikaal te laten verlopen en niet individueel. “We hebben het meegenomen in onze lessen. We wilden alle studenten deze kans geven”. Uiteindelijk bleek dat een kleine groep studenten de voorbereidingen voor de opdracht niet op tijd klaar hadden. Hierdoor hebben zij helaas af moeten zien van deelname aan de voorronde. “Dit had bijvoorbeeld te maken met het afzeggen van een model kort voor de wedstrijd”, vertelt Jolien. “Maar, we zijn blij dat zo’n grote groep heeft meegedaan!” Volgens collega docent Kim Hoogesteeger zit de toegevoegde waarde hem ook in het feit dat de studenten door kunnen gaan naar de landelijke en misschien wel de wereld finale. Kim: “Dit is een extra stimulans. Wij organiseren vanuit de opleiding aan het einde van het jaar ook altijd een wedstrijd, maar dan blijft het bij de overwinning op je medestudenten”. Winnares Ayca Grim beaamt dit “het leuke hieraan is dat je door kunt gaan en dus kunt kijken hoe je scoort op landelijk niveau”.

Jury

Ook de jury, die bestond uit Jacco Christiaanse van J Style in Yerseke, Sheila Wong Shung van Funky Hair Goes en Bianca van der Meijden, coördinator van Skills Heroes Scalda, heeft zich prima vermaakt. “Er is netjes gewerkt in een relaxte sfeer” vertelt Jacco. “Het leuke is: je haalt de talenten er wel uit; de personen die écht verder kunnen in dit vak”. Ook Sheila en Bianca hebben genoten, hoewel het invoeren van de resultaten een behoorlijke klus was. Bianca: “Er moet op veel skills gelet worden en hierdoor is de puntenlijst lang. We wisten zelf tot op het laatst niet wie de winnaar zou zijn, zo uitgebreid is het punten systeem!”

Winnaars

De winnaars van de voorrondewedstrijd van Skills Heroes voor de opleiding Allround Kapper van Scalda zijn:  Ayca Grim (eerste plaats) en Mireille Zuidweg (tweede plaats). Zij gaan Zeeland vertegenwoordigen in de landelijke kwalificaties. Op de derde en vierde plaats eindigden respectievelijk Esmee van der Cingel en Denise van Dolder. Zij zijn de ‘reserve winnaars’ en kunnen dus alsnog worden opgeroepen als plaatsvervangers in de nationale kwalificaties en eventueel finales. Wij wensen Ayca, Mireille, Esmee en Denise veel succes toe met de voorbereidingen!