Dressuursimulator voor opleidingen Paardensport en -houderij

7 mei 2019

De opleidingen Paardensport en -houderij van Scalda Groen College beschikt sinds kort over een dressuursimulator (een ‘robot’-paard). Er zijn er maar een paar van in Nederland. Normaal gesproken is de simulator alleen toegankelijk voor studenten, maar daarop maken we een uitzondering op donderdag 23 mei. Dan wordt om 17.30 uur de simulator officieel in gebruik genomen door gedeputeerde Harry van der Maas en Scaldabestuurder Hendrik-Jan van Arenthals.

Belangstellenden maken kans op een ritje op deze bijzondere simulator, door het insturen van een naam voor de simulator via de Facebookpagina van Scalda Groen College Paardensport en -houderij. De inzenders van de leukste namen worden uitgenodigd om een ritje te maken op de simulator tijdens de opening.

De simulator heeft als doel om de studenten nog beter te leren paardrijden. Het wordt gebruikt als aanvulling op de gewone praktijklessen op paardenbedrijven. De paarden worden zo gespaard en de ruiter kan zichzelf trainen op een veilige manier. Het is een perfecte machine om de houding van de ruiter te verbeteren en verkeerd aangeleerde gewoontes af te leren. Er zitten sensoren in de mond van de simulator, op zijn rug en in zijn flanken. Deze meten precies wat de ruiter doet en brengen dit helder en overzichtelijk in beeld op het bijbehorende beeldscherm.

Innovatie groen onderwijs
Per augustus 2018 heeft Edudelta College het groene mbo-onderwijs in Goes overgedragen aan Scalda en heeft het de naam Scalda Groen College. Scalda werkt samen met bedrijfsleven en de overheid (Samenwerking in de Groene Delta) aan innovaties en vernieuwingen in het groene onderwijs. De inzet van deze simulator is daarvan een voorbeeld.

Omhoog