Dag van het Groene Onderwijs en Onderzoek

2 november 2021

Bloemschikken, paardrijden, een graafmachine besturen, lekker eten en drinken en ondertussen kennismaken met nieuwe mbo- en associate degree opleidingen. De Dag van het Groene Onderwijs en Onderzoek, georganiseerd door Scalda, HZ University of Applied Sciences, HAS Hogeschool en Pontes Goese Lyceum, was een feestje afgelopen donderdag 21 oktober. Vmbo-leerlingen en mbo- en hbo-studente vertelden bij Proefboerderij de Rusthoeve in Colijnsplaat gepassioneerd over hun opleiding en toekomstdromen. "Ik had nooit verwacht dat ik dit zou gaan doen, maar ik zit helemaal op mijn plek. En dat dankzij één open dag bij Scalda", vertelt studente Jeanine van de opleiding Bloem, groen en styling.

Jeanine maakt vandaag bloemcorsages voor de bezoekers en geeft workshops. Ze is helemaal in haar element. "Deze opleiding is heel creatief", vertelt ze. "Zo zorgen wij bijvoorbeeld voor de tafelversiering tijdens de open dagen van Scalda. Maar we leren ook alles over bloemen, erg interessant." Hiervoor volgde de studente de opleiding Pedagogisch medewerker, maar dat was toch niet helemaal de juiste keuze. "Met de hulp van Scalda en na het bezoeken van een open dag en meeloopdag was ik overtuigd: dit is het wél. Ik hoop hierna als weddingplanner aan de slag te kunnen of een eigen winkel te starten."

Aquacultuur

Jeanine is niet de enige die vandaag vol passie over haar opleiding vertelt. Terwijl de konijntjes van de opleiding Dierenverzorging van Het Goese Lyceum vrolijk rondhuppelen en hond Zaira een volwaardige beautybehandeling krijgt, wacht Coen de bezoekers enthousiast op om over de nieuwe opleiding Aquacultuur (vakexpert teelt op water) te vertellen. Deze opleiding is ontstaan uit het project Samenwerking in de Groene Delta. In dit project hebben Scalda, ZLTO, FoodDelta Zeeland, Pontes Scholengroep Goese Lyceum locatie Bergwerg en HZ University of Applied Sciences intensief samengewerkt om samen het groene onderwijs en onderzoek en daarmee de hele groene sector in Zeeland te versterken. De Dag van het Groende Onderwijs en Onderzoek is hier de feestelijke afsluiting van. "De opleiding Aquacultuur is echt iets voor mij", vertelt Coen. "Ik hou van biologie en ben graag buiten. De theorielessen die we krijgen zijn heel interessant en daarnaast doen we veel in de praktijk. Zo bezoeken we het bedrijf Kingfish Zeeland en kijken we hoe zij water filteren."

Hapjes van lokale producten

Ook leerlingen vanuit het basisonderwijs komen vandaag een kijkje nemen. De taalklas van De Tweemaster in Goes vermaakt zich enorm met de simulatoren paard-, trekker, graafmachine en heftruck rijden. Docenten hoeven geen uitleg te geven: de Playstation generatie weet hoe ze een kraan moet besturen. Na al dat zware werk moet er natuurlijk ook gegeten en gedronken worden. Laat dat maar over aan de horeca-studenten van Scalda en leerlingen van Het Goese Lyceum. Een vegetarische curry van zoete aardappels en kikkererwten of een bieten walnotenbrood met hummus gaat er bij iedereen wel in. Liever een chipje van zeewier proeven? Daar zorgen de HZ University of Applied Sciences studenten dan weer voor, terwijl ze uitleg geven over de positieve effecten van voedselproductie uit zeewier.

Samenwerking

Om de dag op een goede manier af te sluiten, onthullen gedeputeerden Harry van der Maas en Jo-Annes de Bat een mooie afbeelding van het project Samenwerking in de Groene Delta. "Deze dag laat zien dat je met een samenwerking tussen het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven heel ver kunt komen", vertellen ze. "Jullie studenten staan hier om te laten zien waarom deze mooie beroepen uitgeoefend moeten blijven worden. Dit smaakt letterlijk en figuurlijk naar meer."Omhoog