Arbeidsmarktaanpak Zeeland werkt: een kwart meer studenten aangemeld bij zorgopleidingen

8 september, 2017
Scalda foto opleiding Combi-opleiding Verzorgende-IG/Maatschappelijke Zorg niveau 3

Goes, 7 september 2017 – Het is de Zeeuwse zorg gelukt om voor komend schooljaar meer jongeren te interesseren voor een baan in de zorg. Een kwart meer studenten heeft zich aangemeld voor de nieuwe Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg die deze week van start is gegaan.   

Om precies te zijn maakten 10 leerlingen de overstap vanuit de reguliere bol-opleiding Verzorgende IG naar de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg (ZPO). Door extra wervingsactiviteiten vanuit de deelnemende zorgorganisaties, Scalda en ViaZorg, hebben zich vanaf mei nog eens 40 leerlingen ingeschreven voor de nieuwe opleiding. De studenten behoren bij de eerste lichting die de nieuwe praktijkroute gaan volgen. 

De Zeeuwse aanpak
Allévo, SVRZ, Ter Weel, WVO Zorg en  ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen,  de mbo- en hbo-organisaties Scalda en Hogeschool Zeeland, zorgkantoor CZ en ViaZorg ondertekenden op 14 maart 2017 een intentieverklaring samen met ministeries van VWS en OC&W, waarin ze hebben afgesproken dat meer mensen in de zorg gaan werken. Eén van de doelen was het zorgen voor meer en beter opgeleide medewerkers in de ouderenzorg.

De partijen hebben samen de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg ontwikkeld die Scalda (mbo) vanaf dit schooljaar aanbiedt. Vanaf volgend schooljaar wordt de ZPO doorontwikkeld in samenwerking met de Hogeschool Zeeland, waarbij zogenaamde leergemeenschappen worden geïntroduceerd. De zorgopleiding biedt dan onderwijs gericht op niveau 3 tot en met niveau 6. ‘Uit onderzoek blijkt dat er veel jongeren zijn die graag werken en leren in de praktijk’, zegt Monica Roose, directeur ViaZorg en projectleider in Zeeland. ‘Daar hebben we op in gespeeld door jongeren in de zorginstelling te gaan opleiden, dus niet in  de schoolbanken maar direct in de praktijk. Jongeren lopen per week 16 uur stage. Docenten verzorgen daarnaast 16 uur aan lessen, veelal op de zorglocatie. Dit gebeurt op innovatieve wijze met behulp van workshops, instructies, een-op-een begeleiding of lessen in virtuele klaslokalen. Leerlingen hebben de ruimte om hun eigen leerroute te volgen en kunnen hun eigen tempo bepalen. Ze ontvangen voor de stage een ruime maandelijkse vergoeding van € 500. En als ze willen, hebben ze direct een weekend- of vakantiebaan.’

Gemêleerd gezelschap  
Student Priscilla de Vos (19) uit Terneuzen kijkt erg naar de opleiding: “Van jongs af aan heb ik al gezegd dat ik in de ouderenzorg wilde. Dankzij de ZPO kan ik nu meteen al lerend aan de slag in de ouderenzorg, dat spreekt mij erg aan.”
Niet alleen jongeren starten de opleiding. Ook Alexander Kors (41) uit Breskens heeft er zin in: “De opleiding sluit af met 2 diploma’s én een baangarantie, dat vond ik wel interessant. Nu heb ik diverse baantjes en ben ik huisman. Straks kan ik nuttig werk doen door ouderen te helpen. Dat is een carrièreswitch wel waard.”